Лоша новина за любителите на виното | ||||||
| ||||||
Чорбаджийски обясни на екипа ни, че покачването на цените идва от малкото количество грозде. Той посочи, че през тази година гроздоберът е започнал по-рано от очакваното заради сухото и горещо лято. По думите му, по предварителни данни, добивите на винено грозде в страната са по-ниски спрямо предходната година с между 30 и 40 на сто. Основният виновник за тази ситуация е продължителната суша. Влиянието на сушата върху реколтата Недостатъчните валежи и високите температури се отразиха неблагоприятно на гроздето, като намалиха неговото количество и качество. Тези климатични условия не само ограничават добива, но и увеличават разходите за напояване, което допълнително натоварва производителите. В резултат на това, цената на гроздето се покачва, за да компенсира загубите и да покрие разходите. Заради високите температури гроздето узрява бързо през тази година. Там, където разполагат със добри съоръжения за поливане добивът е добър, но не навсякъде притежават такъв тип техника. Влияние върху пазара на вино Ще плащаме ли за по-скъпо вино тази година? Увеличението на цената на гроздето неминуемо ще се отрази и на цените на виното. Йордан Чорбаджийски каза пред екипа ни, че към този момент не са изчислявали с колко процента ще се увеличи цента на виното, но със сигурност ще има загуби за винопроизводителите. Очаква се по-ниска печалба за производителите и по-скъпо вино. Износът на българското вино Сушата и свързаното с нея поскъпване на гроздето поставят допълнителни предизвикателства и пред износа на българско вино. Чорбаджийски сподели, че България традиционно изнася малка част от продукцията си, но по целият свят. Най-големите страни, за които се изнася българско вино са Англия, Полша и Швеция. Какво обичат да пият българите? Интересен факт, който сподели председателят на Националната лозаро-винарска камара е, че българите най-много обичат да пият совиньон блан, а от тази година са започнали да изпитват и значителен интерес към мускат. И тази година розето продължава да е на мода сред българските любители на вина. |