Банани, бадеми, кефир и комбуча – нещо обединява тези храни и говорим за полза | ||||||
| ||||||
Кефир Тази пробиотична напитка от кисело мляко се прави чрез ферментиране на мляко и е пълна с добри бактерии (които могат да помогнат за намаляване на състоянието пропускливи черва). Произхожда от планинския район между Азия и Европа, както и Русия и Централна Азия. Също така е чудесно допълнение към смутита и супи или можете да го използвате като основа за дресинг за салата (добавете само лимонов сок, зехтин и подправки). Бадеми Бадемите имат добри пробиотични свойства, което означава, че са добра храна за вашите чревни бактерии – с високо съдържание на фибри и пълни с мастни киселини и полифеноли. Една шепа бадеми е отлична закуска, като към тях може да добавите кисело мляко и малко горски плодове. Комбуча Комбуча е напитка, която представлява газиран чай с леко тръпчив вкус. Той се приготвя от зелен чай, захар и е източник на добри бактерии за червата. След като чаят ферментира, от ферментацията се получава алкохол и напитката се газира. Синбиотични храни Синбиотичните храни съчетават пребиотици и пробиотици и те могат да се окажат от ключово значение при поддържането на чревните микроби. Тези храни осигуряват предимствата на пребиотиците и пробиотиците едновременно, поддържайки съществуващите чревни бактерии и доставяйки допълнителни живи култури в червата. Примери за синбиотични храни са: бананово смути, приготвено с кефир или кисело мляко; кисело мляко с боровинки. Банани Бананите са известни като една от най-добрите храни за храносмилането. Те съдържат вид разтворими фибри, наречени инулин (пребиотик, който помага за подхранването на добрите бактерии в червата). Ако се сблъсквате с неприятни стомашно-чревни симптоми като запек или диария, добавянето на повече банани към вашата диета може да помогне за облекчаването им чрез подобряване цялостната функция на червата. |