1.40 лева за килограм хляб от февруари | ||||||
| ||||||
От общото потребление на хляб в страната 90 на сто се падат на самуните, които се правят от брашно тип 500, останалият дял е за всички специални и диетични хлябове. Формулата за формиране на цената на хляба 1:2:4 не е точна и не отразява действителността, смятат от камарата. От юни миналата година досега цената на брашното е повишена със 100%, а в същото време хлябът е поскъпнал с 60 на сто. За да видят какво е състоянието на отрасъла, те са поръчали секторен анализ на Deloitte. Данните показват, че ядем най-евтиния хляб в Европа, чиято стойност е едва 27 на сто от европейската цена. За сравнение в съседна Румъния дават с 35-40 на сто повече за килограм, а в Гърция цената е около 4 евро. Ниските печалби в бранша са причина в него да не навлизат чужди инвеститори, смятат производителите от камарата. Фирмите от тази организация осигуряват 80 на сто от насъщния в страната. Големите хлебопроизводители настояват в писмо до Националната агенция по приходите за законодателни промени, така че да се намали наполовина ДДС за насъщния като дадоха за пример, че той е 5,5 на сто във Франция, 8 на сто в Германия и 11 на сто в Гърция след увеличението от началото на годината. Освен това те предлагат да се въведе онлайн връзка със системата на Националната агенция по приходите за всеки от тях, като за неспазване на това изискване обектът да бъде затварян. За да се справи страната със сивия сектор, трябва да се направи регистър на хлебопроизводителите. Всички, които се занимават с производството на тази жизненоважна храна, независимо дали са малки или големи производители, да бъдат регистрирани по ДДС, искат още от камарата. Необходимо е да се премахне също така натуралната рента и продажбата на хляб с купони. Източник: в. "Монитор" |