Полезни ли са сладките картофи? | ||||||
| ||||||
Kак сладките картофи се различават от обикновените, какви са ползите и вредите от този кореноплоден зеленчук и как да го приготвите. Смята се, че именно сладките картофи, а не картофите, са донесени в Европа от Христофор Колумб. След това зеленчукът се нарича "батата", което за испанците звучи като "патата" - близко до картоф (на английски "картофи"). Според диетоложката сладките картофи съдържат повече витамин А, С, магнезий, калций, желязо и фосфор, докато картофите съдържат повече калий, витамин В1 и фолиева киселина. Количеството фибри във варена форма е приблизително същото, но печените сладки картофи съдържат два пъти повече диетични фибри от картофите. "Невъзможно е да се каже кой зеленчук е по-добър. Да, сладките картофи имат повече витамини и минерали, но имат и по-високо съдържание на захар, така че не е нужно да избирате само един. Можете спокойно да включите както кореноплодни зеленчуци в диетата си, така и да се насладите на техния вкус и ползи, защото едно от основните правила на здравословното хранене е разнообразието“, подчерта Олга Лушникова. Сладкият картоф е засищащ продукт, богат на витамини и микроелементи. 100 грама от този зеленчук съдържат от 60 до 120 килокалории (в зависимост от сорта) и изобщо нямат холестерол. 100 грама сладки картофи съдържат: Белтъчини - 1,53 грама Мазнини - 0,17 грама Въглехидрати - 27,88 грама Сладките картофи съдържат минерални соли и витамини от група B: B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 и B9. Съдържа и мастноразтворими витамини: А (до две дневни норми в 100 грама), бета-каротин, алфа-каротин, Е и К. Освен това, подобно на картофите, той е богат на фибри. Благодарение на своя състав сладкият картоф има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Полезните вещества в състава му предотвратяват стареенето и увреждането на клетките, укрепват зрението, сърдечно-съдовата, нервната и имунната системи, допълни в разговор интегративният и клиничен диетолог Олга Гревцова. "Сладките картофи са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А, който е важен за здраво зрение, имунитет и кожа. В допълнение, той съдържа различни антиоксиданти, включително витамин Е и антоцианини, които могат да предпазят клетките от увреждане на свободните радикали," Диетичните фибри в сладките картофи помагат за нормализиране на стомашно-чревния тракт и също така регулират нивата на общия холестерол. В допълнение, фибрите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, подобряват чувствителността на клетките към инсулин и помагат за нормализиране на теглото . Освен това калият, съдържащ се в сладките картофи, помага на тялото да се справи със стреса. А фитоестрогените, подобно на женските хормони, нормализират хормоналните нива при жените, особено по време на менопаузата. Кой не трябва да яде сладки картофи? При нарушения на стомашно-чревния тракт Сладките картофи не се препоръчват за хора с остри стомашно-чревни заболявания и склонност към диария (продуктът е богат на фибри). Дори при здрави хора преяждането със сладки картофи може да доведе до подуване на корема, тежест и метеоризъм. При индивидуална непоносимост Може да сте алергични към сладки картофи. Обикновено се проявява като сърбеж и зачервяване на кожата, но в редки случаи е оток на Квинке (реакция на организма към различни биологични и химични дразнители; като правило подуването на различни части на тялото се увеличава в рамките на няколко минути, появяват се обриви) и анафилактичен шок, следователно добавете Страдащите от алергия трябва да включват този зеленчук в диетата си с повишено внимание. При проблеми с бъбреците Диетологът и диетолог Дмитрий Семирядов каза, че сладките картофи съдържат доста много така наречените оксалати, които могат да увеличат риска от камъни в бъбреците. "Хората, склонни към камъни в бъбреците, трябва да ограничат консумацията на сладки картофи и други храни с високо съдържание на оксалати, като шоколад“, обясни експертът. По време на бременност и кърмене Има различни мнения: някои лекари твърдят, че сладките картофи са безвредни за бъдещи майки и кърмачки, докато други казват, че излишъкът от витамин А от яденето на сладки картофи може да доведе до патологично развитие на плода. Освен това, ако съдържанието на каротеноиди е високо, детето може да развие бета-каротинова жълтеница. Друга причина за безпокойство е, че сладките картофи обикновено се внасят от чужбина и е много трудно да се гарантира, че кореноплодните зеленчуци не са третирани с вредни химикали преди транспортиране, пише zdrave.to. |