Започва Богородичният пост - какви са забраните? | ||||||
| ||||||
Богодоричен пост - какво трябва да знаем за него През този период Църквата и християните се подготвят за празнуването на Преображение Господне (всяка година се чества на 6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август). Празникът Успение на Пресвета Богородица, който е предшестван от пост, напомня на вярващите за деня на смъртта на Мария, майката на Христос. Важно е да се разбере, че в този случай, разбира се, не се празнува самото събитие на смъртта, а моментът на преход от земния живот към вечен, небесен живот. Вярва се, че с молитвите си Богородица се застъпва пред Бога за хората. Първите споменавания на Успенския пост са известни от 5 век, което означава, че той се е спазвал още от древността на християнството. На събора в Константинопол през 1166 г. неговите дати и крайни срокове са окончателно установени. Постът започва с водосвет, който се прави на 1 август в храмовете. В периода от 1 до 13 август църквата отслужва Богородичен параклис на вечерната литургия. По време на този пост, както и на всеки друг, трябва да се избягва обилно хранене. Богородичният пост се отличава от Великия (Великденския) пост с това, че е по-лек. Но характерното за него е, че е по-строг от Петровите и Коледните пости. Забранени са шумните празненства, кавгите и пороците. В дните понеделник, сряда и петък постът е най-строг. Тогава е разрешена единствено консумацията на сурови плодове и на храни, които не са подложени на термична обработка. В дните вторник и четвъртък може да се консумират варени ястия, които са приготвени без олио. Храна с раститело масло може да се консумира в дните събота и неделя. Тогава е разрешена и консумацията на вино. Консумацията на риба е разрешена единствено на Преображение Господне. В случай, че Успение Богородично се пада в сряда или петък, на празника се консумира риба. По време на целия пост може да се консумират бобови храни, соеви продукти, плодове и зеленчуци. Динята е на особена почит през този период. Препоръчва се и консумацията на печени ябълки с ядки, които са по-засищащи, пише actualno.com. |