Ето защо не е хубаво да ядем сандвичи на плажа | ||||||
| ||||||
"Лятото е време, когато сме предразположени към по-лежерни занимания. Ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания, които трябва да спазваме. Също така със струпването на повече хора се затруднява и санитарният контрол, и съхранението на продукти", обясни в ефира на началникът на Клиниката по спешна токсикология на ВМА доц. Людмила Нейкова. По думите ѝ, трябва да внимаваме с консумацията на храните, които взимаме на плажа. "Задължително трябва много добре да бъдат измити продуктите, които ще носим, и трябва за кратко време да бъдат изложени на високите температури на плажа. Дори и да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че няма да настъпи някакво изменение във вкусовите качества на хранителния продукт или да се развие някаква микрофлора - дали ще е от типа на вирус, дали ще е микроорганизъм, тъй като симптомите и на вирусните, и на бактериалните инфекции са почти едни и същи. Това е коремна болка, коликообразна, която е доста мъчителна, това е гадене, повръщане", обясни доц. Нейкова. Не се препоръчва да носим и ядем на плажа полуготов и варен салам, както и пастет или готови хлебни изделия с месни продукти. Бърза салата с добавени зърнени култури или риба са много по-добра идея. Особено рисковани са тежките сандвичи с пържено месо и майонеза, тъй като в повечето от тях се съдържат яйца, които са най-честият източник на лятна инфекция на салмонела. Хамбургери и пържени картофи са най-честата оферта в летните заведения за хранене. Макар и опаковани, те не са желателни. |