Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Жителите на Санторини са под локдаун, "идват орди от туристи"
Автор: ИА Фокус 17:06 / 24.07.2024Коментари ()1283
©
Безпрецедентно съобщение бе прочетено от жителите на Санторини, след като властите на острова ги призоват да ограничат придвижването си заради свръхтуризма, пише гръцкият портал Ta Nea.

Кметът Панос Каваларис е съобщил в публикация във Facebook, че днес е "труден ден" за Санторини, тъй като се очакват 17 000 посетители на круизни кораби! По тази причина в Санторини, който вече регистрира висока заетост на местата за настаняване, се очакват тълпи от хора. И тъй като туристите са заели всяко място на острова, жителите ще трябва да останат в своеобразна изолация, за да не затрудняват още повече живота си", е посочил той.

В своеобразно "съобщение на телефон 112" жителите на Санторини са предупредени, че на острова идват орди от туристи и че самите те ще трябва да ограничат движението си.

Дори да се приеме, че съобщението е направено "с най-добри намерения", пишат от гръцката медия, очевидно е, че ситуацията в Санторини е излязла извън контрол. Неотдавна кметът обяви, че се поставя "таван" на броя на посетителите от круизните кораби, за да може инфраструктурата на острова да се справи с натоварването, но изглежда, че де факто това не се спазва, подчертава гръцката медия.

И за разлика от други части на света, където жителите реагират на прекомерния туризъм, който заплашва да промени из основи културната идентичност на родината им, в Гърция като цяло и в Санторини в частност не е регистриран нито един организиран протест, възмущават се още от Ta Nea.

В Испания напоследък движението срещу свръхтуризма се разраства и всеки уикенд се организират големи събирания в знак на протест срещу това явление, което засяга жилищните условия и качеството на живот на постоянно живеещите там.

Сега от жителите на Санторини - с постоянно население от 15 480 души, според преброяването от 2021 г., се иска за един ден да посрещнат 17 000 туристи само от круизни кораби, в допълнение към тези, които вече са на острова или пристигат по друг начин.



Още по темата: общо новини по темата: 3
08.09.2024 »
28.07.2024 »
27.06.2024 »
Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Zhitelite-na-Santorini-sa-pod-lokdaun-idvat-ordi-ot-turisti-2200187
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.