Казват, че кресонът е най-полезният зеленчук | ||||||
| ||||||
Той е зелен, част от семейство Кръстоцветни и се казва кресон. Не толкова популярен по нашите географски ширини, той се оказва изключително богат на хранителни вещества. А изследователите от американския William Paterson University дори го определят като най-полезния сред всички зеленчуци и като най-здравословната храна, която расте на нашата планета. На въпроса това ли е най-полезният зеленчук, те обосновават отговора си с данните от цели 41 изследвания, в които кресонът покрива на 100% изискванията за хранителна стойност. И той е храната, която доставя най-много нутриенти на организма в една калория. Една порция от 100 г е достатъчна да покрие всичките ни дневни нужди от вещества като фибри, протеин, калций, желязо, цинк, мед и витамини (като А, К, Е и С). Освен това кресонът съдържа едва 14.6 калории на тези 100 г, което го прави перфектен избор и ако искаме да поддържа фигурата си. А съдържанието на андиоксиданти и дуиретичните му свойства подпомагат храносмилането, обмяната на веществата и цялостната работа на организма. Помага ни и да се борим с възпалителните процеси и намалява риска от различни заболявания - като онкологични и сърдечно-съдови, пише EnVols. Кресонът се използва в кулинарията най-често като съставка за салати, но може да се яде както в суров вид, така и след термична обработка. Вкусът му е свеж и има лека нотка, която наподобява този на хряна. Подходящ е и за супи, и за зеленчукови пайове и други ястия. Комбинира се добре и с яйца, и с извара. Може да го добавяме в сандвичи вместо листо маруля или да си приготвим песто с чесън и зехтин, предава lifestyle.bg. |