Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Забраниха бонусите по “Гражданска отговорност"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 08.12.2010Коментари ()606
© Burgas24.bg
Брокерите и агентите няма да могат да предоставят каквито и да било бонуси по застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите. Това разпореди зам.-шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев.

Справка в интернет показа, че отстъпки все още има, но те са в рамките на 1%, а не както допреди месец - в размер на около 10%.

От новата заповед излиза, че на водачите няма да могат да се предлагат дори безплатни технически прегледи. Доскоро това бе една от най-масовите екстри, които се даваха на водачите, коментира шефът на "ЕОС Риск България" ЕООД Румен Гълъбинов.

От заповедта не става обаче ясно дали ще бъдат отнемани лицензи на брокери, които не спазват наредбата на КФН и вчерашната заповед на Борислав Богоев.

Целта на мярката е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премиите, което застрашава финансовата стабилност на пазара, коментираха от КФН. За да не се отварят вратички в закона, на застрахователите се забранява да плащат на брокерите и агентите възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други.

Опасенията са, че след като КФН успя да намали комисионите, някои посредници получават финансиране под друга форма.

Според Румен Гълъбинов по важна е друга нова заповед на надзора. Тя въвежда строг ред при разсроченото плащане на премиите по "Гражданска отговорност". Те може да се плащат на две, три или и четири вноски, но е задължително да бъде в началото на въпросния период, а не в края.

В момента много хора правят първата вноска по полицата и после забравят за останалите. Пред контролните органи те излизат с номера, че ще се издължат в края на тримесечието.

Целта на КФН е да дисциплинира пазара и да увеличи обхвата на застраховката.

Източник: в. "Труд"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Zabraniha-bonusite-po-Grazhdanska-otgovornost-213022
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.