Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проверка показа недопустими нива на пестициди в зелената салата
Автор: ИА Фокус 14:51 / 11.05.2024Коментари ()1594
©
Оказва се, че почти във всяка проба в лабораторията на Агенцията по храните има наличие на пестициди. Ядем ли чиста храна - екип на NOVA направи проверка с популярни продукти, които слагаме на масата.

Проверката съвместно лабораторията за химични изпитвания и контрол показва, че в марулята има два пъти повече от разрешените пестициди, но все пак това не е представителна извадка, тъй като не сме взели достатъчното количество марули, което е килограм и половина. "Ние взехме само две, но все пак това е факт".

Експериментът започва от голяма верига магазини. "Взехме маруля, краставица, ябълка и лимон. Продуктите ще бъдат тествани в лабораториите на БАБХ. Това е много прецизен процес, всичко е измерено с точност. След като са взети точните мерки лаборантът окислява пробата. Този процес се повтаря с всички продукти, които се тестват, освен лимона. Той трябва да бъде замразен за 3 часа, преди да бъде тествана пробата".

"При лимона е малко по-различно, защото цитрусите се обработват с восъци и други вещества за запечатване на порите. Особено, когато се транспортират от трети страни, защото в България лимони нямаме", каза  Елка Темелчева, директор на централната лаборатория за химични изпитвания и контрол – София.

Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием.

"Добре е да ги накиснем. Поне във вода за един час, било листни зеленчуци, краставици, домати каквото и да е. Да постоят във вода. Новите пестициди са доста щадящи", каза инж. Елка Темелчева.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Proverka-pokaza-nedopustimi-niva-na-pesticidi-v-zelenata-salata-2110082
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.