Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кръводарителите в България са крайно недостатъчни, според човек който 64 пъти е дарявал кръв
Автор: Екип Burgas24.bg 13:27 / 17.11.2010Коментари ()643
© Burgas24.bg
Радостин Георгиев, който вече 64 пъти е дарявал кръв смята, че кръводаряването в страната е недостатъчно. Той каза, че в развитите държави кръводарителите са 50-60 на хиляда души, а в България съотношението е 20 към 1 000.

Георгиев е започнал да дарява кръв още като ученик през 70-те години, защото давали 3 почивни дни, едва след това мотивът му става чисто хуманен. "Чувствам се нормално след даване на кръв, не ми влияе по някакъв начин. Здравословното ми състояние е добро. След като си дал кръв на следващия ден се чувстваш леко отпаднал, но после всичко се забравя и се възстановяваш и до 2-3 месеца можеш отново да даваш кръв", коментира Георгиев. Четири пъти годишно е безопасно да се дава кръв. Той никога не се е притеснявал, че може да бъде заразен с нещо, но и никога не се е интересувал кой човешки живот спасява.

"Моята кръвна група е рядко срещана - АБ и винаги има нужда от нея. Давал съм и за близки в нужда. За съжаление децата и роднините ми не могат да дават кръв, защото са преболедували от Хепатит С, иначе имат желание", допълни още той. През юни месец в централния офис на БЧК в столицата той е получил специална награда за дългогодишен кръводарител. Георгиев твърди, че не е единствен, който толкова много пъти е дарявал кръв, в Несебър има човек със 70 кръводарявания.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kruvodaritelite-v-Bulgariya-sa-kraino-nedostatuchni-spored-chovek-koito-64-puti-e-daryaval-kruv-207399
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.