Знаете ли защо Мъртво море е толкова солено? | ||||||
| ||||||
Солеността е засилена и от човешката дейност, тъй като по-малко вода достига до Мъртво море от река Йордан, след като хората използват реката, отклонявайки я в язовири за нуждите на селското стопанство. Тъй като все по малко прясна вода достига до Мъртво море, това означава, че има по-малко налична за разреждане на соленото езеро. Като към това добавим и топлината в региона и богатите на минерали извори, никнещи по бреговете на Мъртво море поради тектонична активност, получаваме едно наистина много солено водно тяло. Екстремната соленост придава на Мъртво море "усещане като зехтин, смесен с пясък", съобщава Земната обсерватория на НАСА. Това пък означава, че всеки, който влезе във водата, се носи над нея с лекота. Нивата на Мъртво море спадат със скорост от около 1.2 метра годишно в резултат на човешката дейност и тъй като става още по-солено, учените забелязват нещо интересно, което се случва в дъното на езерото. Обсерваторията на Мъртво море открива, че в отговор на нарастващите нива на солена вода, солта се утаява върху дъното на езерото, създавайки солен слой, който става по-дебел с няколко сантиметра всяка година, пише IFL Science. Живее ли нещо в Мъртво море Както можем да си представим, живите същества всъщност не могат да виреят в тази степен на соленост. Въпреки това, от 30-те години на миналия век знаем, че Мъртво море не е напълно мъртво. То е дом на микроби, които според Scientific American съществуват в концентрации от около 1000 до 10 000 археи (биологична империя едноклетъчни микроорганизми, в клетките на които липсва клетъчно ядро или други мембранно-разграничени органели) на милилитър, предава lifestyle.bg. През 1992 г. се случва голямо шоу в Мъртво море, когато цъфтежът на Dunaliella parva оцветява горния слой вода, който вероятно е бил достатъчно разреден от дъждовна вода, за да стане възможно. Въпреки че D. parva е зелено водорасло, цъфтежът оцветява Мъртво море в червено поради високите нива на бактериоруберин. |