Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Курортната такса трябва да се запази и да остане в правомощията на общините, според кмета на Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 12:55 / 14.11.2010Коментари ()377
Кметът на Созопол Панайот Рейзи смята, че курортната такса трябва да се запази, а не да се заменя с данък туризъм.

Таксата трябва да остане в правомощията на общините и общинските съвети да се разпореждат с нея, смята Панайот Рейзи. "Тази такса не е свързана с плажа на туристите, а е свързана с ползваната от тях инфраструктурата, която е на територията на общините и се поддържа от тях, и за това не бива да се ограничават общините в нейното ползване. Относно идеята тази такса да се замени с данък туризъм, аз съм твърдо против, защото ще се получи двоен данък. Един път хората ще плащат патентен данък на легло, и втори път да плащат курортен данък, пак по същият начин върху легловата база. Ние също сме си направили сметка, че ако от догодина влезе в сила този данък ще събираме по-малко пари, защото не е тайна, специално за Созопол, че при нас големите хотели са малко и основно са частни квартири. Ние и сега ги молим да регистрират по две-три легла, а тогава няма да регистрират и толкова. Това означава, че нито ще съберем патентен данък, нито курортен данък", посочи Панайот Рейзи.

По думите му през 2008 година събраната курортна такса в общината е била 250 000 - 260 000 лева, а към момента в община Созопол са събрани 410 000 лева от курортна така. "С повече проверки, контрол и желание нещата се получават", каза още Рейзи.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Kurortnata-taksa-tryabva-da-se-zapazi-i-da-ostane-v-pravomoshtiyata-na-obshtinite-spored-kmeta-na-Sozopol-206552
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.