Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Редки птици спасиха орнитолозите от ПЗЦ "Пода"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:30 / 03.11.2010Коментари ()677
© БДЗП Бургас
Редки гости имаха природозащитниците от ПЗЦ "Пода" през изминалата седмица. Прелетният път на една бяла лопатарка за малко да завърши трагично в района на Бургас. Изтощена, птицата пада на територията на парк Росенец. Изпаднала в шок, тя се свива в канавката край магистралата и е въпрос на минути да попадне под колелата на непрекъснато преминаващите автомобили. Точно в този, почти фатален момент, бдителни граждани я забелязват и се свързват с местния клон на Българско дружество за защита на птиците. Следва бърза спасителна акция и лопатарката е настанена във волиерата за бедстващи птици в природозашитен център "Пода".

Близка е съдбата и на млада ръждива чапла. Крайно изнемощяла, подобно на лопатарката, тя се озовава в района на кв."Крайморие". И отново след намесата на местни любители на природата, експертите от ПЗЦ "Пода" се отзовават на място и спасяват птицата.

Първоначалният преглед не установява никакви наранявания и спасителният екип преценява, че редките гостенки могат да бъдат върнати на свобода. След бързата и адекватна намеса, отървавайки се само с уплаха, птиците са пуснати в защитените водоеми на Пода.

Специалистите и експертите на БДЗП - клон Бургас имат дългогодишен опит със спасяването и рехабилитацията на бедстващи птици, съобщи Ивайло Димчев - експерт към организацията. Всяка година грижи се полагат за няколко десетки птици и други диви животни. Той посъветва при подобни случаи да се свързваме със специалния за такива случаи Зелен телефон към Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ).



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Redki-ptici-spasiha-ornitolozite-ot-PZC-Poda-203970
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.