Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Свалят пияните от линейките, джипитата с денонощни дежурства
Автор: Екип Burgas24.bg 09:07 / 30.10.2010Коментари ()627
© Burgas24.bg
От Нова година линейките от Спешната помощ спират да извозват пияните за алкохолни проби до болниците и останалите несвойствени дейности, които пречат на основната им работа. Това съобщи по време на парламентарния контрол вчера здравният министър Стефан Константинов в отговор на питане от зам.-шефа на здравната комисия Ваньо Шарков.

"Има две неща, с които се занимават тези центрове - те преглеждат пациенти, които не са спешни, и извършват дейности, които не са тяхна работа", призна министърът. Според него много от навъртените километри на линейките се дължат на това, че се транспортират пияни пациенти и кръвните проби на катастрофирали шофьори. Освен това задължение на Спешната помощ е да транспортира до хемодиализните центрове нуждаещи се от това пациенти. Това допълнително натоварвало бюджета. По думите на министъра някои центрове за спешна помощ наели таксиметрови фирми като подизпълнители, за да осъществяват тази дейност.

Министърът заяви, че от Нова година на това ще бъде сложен край. Министерството подготвя и друга нормативна промяна, в която се предвижда общопрактикуващите лекари да покриват 24 часа пациентите. "Вариантът, при който на общопрактикуващите лекари се вменяваше да отговарят за пациентите си 365 дни от сутрин до вечер, е неработещ и е само на хартия", коментира министърът.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Svalyat-piyanite-ot-lineikite-dzhipitata-s-denonoshtni-dezhurstva-202957
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.