Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БЧК навършва 132 години
Автор: Екип Burgas24.bg 12:49 / 25.10.2010Коментари ()735
©
На 25 октомври тази година се навършват 132 години от създаването на първото червенокръстко дружество в България. То е основано през 1878 г. в град Сливен. През 1884г. българското правителство офциално се присъединява към Женевската конвенция от 1864г. за подобряване участта на ранените и болни войници при въоръжен конфликт.

Националната организация е създадена през 1885 г. С утвърждаване на Устава на Българското дружество "Червен кръст" от княз Александър Батенберг и признаването му от Международния комитет на Червения кръст, Българският Червен кръст става част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

Първите активни изяви на Българското дружество "Червен кръст" са по време на Сръбско-българската война през 1885-1886г., когато то съдейства за размяна на военнопленници и организира превързочни пунктове за ранените, прилагайки на практика за първи път в света Женевската конвенция.Постепенно националното дружество разширява дейността си, като оказва помощ на пострадали от въоръжени конфликти и природни бедствия у нас и в чужбина: 1900 открива училище за милосърдни сестри, създава болница" Червен кръст"; изпраща санитарни мисии извън страната; участва в борбата със заразните заболявания в България.

През 1921г. БЧК е приет за член на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и основава Младежкото червенокръстко движение в България.
От 1980 година 25 октомври се празнува като рожден ден на БЧК, а Движението продължава да носи факела на хуманността, концентрирайки енергията на доброволците в подкрепа на най-уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. Посредством програми за обучения и дейности в полза на обществото организацията допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и осигурява уважение към човешката личност.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/BChK-navurshva-132-godini-201504
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.