Тези "полезни" храни е добре да бъдат ограничени в ежедневната диета | ||||||
| ||||||
Но има и обратна тенденция: много продукти, които се смятаха за много здравословни, сега не са такива", казва руският ендокринолог д-р Зухра Павлова. Експертът споделя и списък от храни, които всички мислим за полезни, но те всъщност са вредни. Той включва плодови кисели млека, сокове и нектари, нискомаслени млечни продукти, мюсли, инстантна каша, протеинови блокчета, безгутенови продукти. “Полезни" храни, които трябва да бъдат ограничени в ежедневната диета Сладки кисели млека и извара (сладки). Те съдържат много захар, което елиминира всички полезни компоненти. Сокове и нектари. "Аз съм против пиенето на сокове, дори прясно изцедени. Една чаша съдържа много повече фруктоза, отколкото ако изядете цял плод, но сокът едва ли ще ви насити. Има малко витамини и почти никакви здравословни диетични фибри", казва д-р Павлова. Нискомаслени млечни продукти. “За да се получи консистенцията, с която сме свикнали, към тях се добавят сгъстители, емулгатори и други вредни компоненти. В повечето случаи естествените мазнини са много по-здравословни. А калцият от нискомаслените храни се усвоява по-слабо", подчертава експертът. Мюсли. "Това е по-скоро десерт и не е от най-здравословните. Купеният продукт съдържа много мазнини. Възможно е също да има добавена захар. А в евтините варианти вместо захаросани плодове се смесва имитация на желатинова основа. Ако е възможно, пригответе сами мюслито си“, съветва д-р Зухра Павлова. Инстантна каша. “Тя съдържат много захар, подобрители на вкуса и други вредни добавки. И поради финото смилане и задушаване, хранителната стойност на продукта е значително намалена. По-добре е да готвите обикновена каша и да добавите към нея ядки, сушени плодове или пресни плодове", казва ендокринологът. Протеинови блокчета. "Всъщност аз не съветвам да ги изключите напълно, но при едно условие - само ако ги ядете умерено и следите състава им. Помислете за продукта като десерт или обилна закуска, когато нямате време да ядете пълноценно. Понякога обаче, протеинът в такива блокчета не е толкова, колкото е посочено, но за сметка на това мазнините и въглехидратите са много повече“, казва ендокринологът. Безглутенови продукти. "Всъщност глутенът е висококачествен растителен протеин. Той е важен за нашия метаболизъм (освен, разбира се, ако няма непоносимост). И това, че сега всички го избягват, е по-скоро почит към модата. Освен това, чудили ли сте се някога какво замества глутена - мазнините и въглехидратите. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение, предупреждава actualno.com. |