Какво успяваме да преборим, когато ядем люти чушки | ||||||
| ||||||
Кога са полезни лютите чушки · Пиперът е богат на витамини А, В, С, РР, желязо, бета-каротин, магнезий, калий и, най-важното, капсаицин, който придава лютивостта на плода. · Те съдържат големи количества капсаицин, така че се считат за много мощно антибактериално и антивирусно средство. Пиперът може да се използва за предотвратяване на настинки и подобни заболявания. · Лютият червен пипер повишава апетита и стимулира стомаха. · Има леко слабително действие. · При контакт с лютите чушки тялото отделя адреналин и ендорфин, които помагат в борбата с депресията и тревожността. · Лютият червен пипер понижава нивата на кръвната захар, подобрява зрението и помага при отслабване. Кога са изключително вредни лютите чушки? Сортовете люти чушки с високо съдържание на капсаицин са толкова люти, че дори ще изгорят кожата ви. Този вид пипер е най-опасен за всички области на лигавицата. Струва си да запомните, че е опасен всеки контакт с тях. След готвене измийте ръцете си и всички повърхности обилно със студена вода. Лютите чушки са противопоказни за употреба от деца, страдащи от алергии, бременни и кърмещи жени, хора с хипертония, чернодробни, стомашни и бъбречни заболявания. Употреба на червен пипер Всички видове червен пипер се използват активно в кулинарията, особено в Латинска Америка и горещите азиатски страни. Чушките се сушат, смилат, мариноват, добавят се към пържени или печени ястия, пушат се и се добавят към люти сосове. Лютите чушки играят важна роля и в медицината. Лютивите разновидности се използват в болкоуспокояващи като лепенки, мехлеми и тинктури. При недостатъчно кръвообращение в краката се използват горещи бани с разтвор на черен пипер. Използва се и за лечение на мигрена. И тинктури от пипер и просто пипер - за всякакъв вид шок, припадък или инфаркт. Яденето на люти чушки също намалява риска от смърт от инфаркт, както и от рак. Капсаицинът се намира в лютив спрей, който често се използва за самозащита. Освен това идеално защитава реколтата от малки вредители и големи животни, които могат да застрашат реколтата. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, пише actualno.com. |