Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерти обучават българските общини как да печелят европроекти
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 22.10.2010Коментари ()656
© Burgas24.bg
Експерти от финансовото министерство обучават българските общини как да печелят европроекти. Тази тема разясниха експерти от отдел "Програмиране, договаряне и публичност"към финансовото министерство пред специалисти от Бургас.Това е четвъртата община след Ловеч, София, Варна и Русе, където се провежда подобен семинар. Целта му е от една страна да улесни администрациите по места в подготовката на евро проекти, а от друга да ги научи как да са по-полезни на хората, обясни Ивет Тумбева, главен експерт от финансовото министерство.

"Задължително условие е на първо място да има сключено споразумение между двете общини, независимо дали са български, или едната е чуждестранна.Чрез него става ясен какъв е ангажиментът на двете страни.След това е нужно споразумението да мине на гласуване през общинските съвети. Така е по закона за местното самоуправление и местната власт", допълни Ивет Тумбева.Процедурата по подготовка на документите продължава до края на годината. Затова е нужно всичко от страна на общините да е готово по-рано и да минат редакция и одобрение през контролна комисия, допълни Деница Гюлева, главен експерт в отдел " Програмиране, договаряне и публичност"към финансовото министерство.

"Много е важно, за да бъде спечелен проект за обществена поръчка от общините, всички документи да са правилно попълнени и да няма свободни съчинения в тях. Трябва да се знае целта на проекта, точните ангажименти на двете страни подписали споразумението, правилно попълнени формуляри, да е ясно по коя европрограма и за какво се кандидатства", подчерта Деница Гюлева.Всички оферти на общините кандидатки по евро програмите трябва да бъдат подадени най-късно до 12 ноември, не по-късно от 17.30 часа, обявиха на финал експертите от финансовото министерство.Те предвиждат още обучителни семинари догодина, за да се оптимизира работата на общинските и областните администрации по места, както и за да се повиши качеството на обслужване към гражданите.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Eksperti-obuchavat-bulgarskite-obshtini-kak-da-pechelyat-evroproekti-200984
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.