Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Все повече работодатели лъжат за заплатите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:10 / 22.10.2010Коментари ()984
© Burgas24.bg
Увеличили са се случаите, при които работодатели не дават обещаните заплати на своите подчинени. Нарушенията са предимно в сферата на ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Това съобщи директорът на Областната инспекция по труда Павлин Васков. Той уточни, че за първите 9 месеца на тази година са констатирани 933 нарушения при изплащането на възнагражденията, като за същия период на 2009 г. броят им е бил 607.

Инспекциите са били насочени основно към характерните за региона сектори - ресторантьорство, хотелиерство, търговия на дребно, строителство - както и към сухопътния транспорт и производството на дрехи. При проверките е констатирано, че най-честите нарушения са свързани с неподписване на трудови договори, неизплащане на обещаните месечни заплати, както и липса на допълнително възнаграждение при извънреден труд и на обезщетения при прекратяване на трудовите взаимоотношения.

"Масова практика е да се подписват договори за 4-часов работен ден, като работодателите обещават по-високо възнаграждение от официално обявеното. Често обаче тези устни уговорки не се спазват и в края на сезона се оказва, че работниците са излъгани. В подобни случаи ние не можем да направим нищо. Затова хората трябва да са наясно, че ако доброволно се съгласят да се водят на непълен работен ден, рискът да получат половината от уговореното възнаграждение е голям.", обясни Павлин Васков. Най-често такива нарушения се откриват в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, като за деветмесечието на тази година техният брой в първия случай е 55, а във втория - 76.

Над 90% от жалбите, които постъпват в Инспекцията по труда, са свързани с неизплащане на заплати, бавене на месечните възнаграждения или липса на обезщетения при напускане. За сектора ресторантьорство са регистрирани 205 нарушения, в търговията - 248, хотелиерството - 121 и в строителството - 103. "В голяма част от случаите хората си получават възнагражденията, макар и със забавяне. Заради кризата някои от фирмите искат удължаване на сроковете, тъй като са финансово затруднени. В такива случаи ние искаме от работодателите да ни представят мотивиран план за изплащане на заплатите. Не налагаме веднага след първата проверка глоба, за да не ги натоварим допълнително. Ако обаче и след втората проверка не е започнало изплащането на възнагражденията, се пристъпва към парични санкции.", заяви Васков.

Има и девет случая, при които собственици на ресторанти са дадени на прокурор заради това, че са назначили сезонно на работа непълнолетни лица, без да има разрешение от Областната инспекция на труда.

Източник: в. "Компас"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vse-poveche-rabotodateli-luzhat-za-zaplatite-200879
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.