Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повечето хора даряват кръв само, когато близък човек има нужда
Автор: Екип Burgas24.bg 09:43 / 20.10.2010Коментари ()598
© Burgas24.bg
Голям е процентът на хората, които даряват за свои близки в нужда, в риск, за колеги и приятели, пострадали или заболели. Това заяви д-р Станка Манджукова, директор на регионалния кръвен център. Така е, защото са принудени да го направят, от нуждата да помогнат на близък, допълни тя.

"Кръводаряването в България по закон е доброволно, безвъзмездно и анонимно и ние така с умиление си спомняме преди много години, повече от 20 години, когато обикаляхме целия окръг и се правеше доброволно кръводаряване. По села, по градове, предприятия, учреждения, казарми, университети, училища, но отдавна това не е така. Все по-малко са хората, които кръводаряват доброволно, заради самото кръводаряване. А голям процент е броят на хората, които даряват за близки в нужда, в риск, за колеги и приятели, пострадали или заболели", допълни директорката на регионалния център по кръводаряване д-р Маджурова.

Кръв могат да даряват здрави хора, между 18 и 65 годишна възраст. От кръвния център обаче избягват най-възрастните, освен, когато не са дарявали кръв и преди. Причините, по думите на д-р Маджурова са, че българинът не се храни, не почива като европейците. В този смисъл, ние не сме стигнали до европейските стандарти по отношение на оперативна дейност, за профилактика, за лечение, на много заболявания към които се стремим, коментира д-р Маджурова.

"Европейският стандарт е 50 дарители на хиляда души население. Това е стандартът за достатъчно количество, за да покрива нуждите на хората, които се нуждаят от лечение. За Бургас миналата година са 18 на хиляда", каза още д-р Маджурова. Дарителят следва пациента - това са роднини или приятели на болните. Затова в по-големите градове, като София, Пловдив, Варна, където има специализирани клиники, има и повече кръводарители, обобщи директорката на регионалния кръвен център.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Povecheto-hora-daryavat-kruv-samo-kogato-blizuk-chovek-ima-nuzhda-200209
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.