Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Наричат този плод зеленчуково месо
Автор: Цвети Христова 16:45 / 06.02.2024Коментари ()851
©
Знаете ли кое дърво дава най-големите плодове, които достигат до тегло от 55 кг, 90 см дължина и 50 см в диаметър. Това е джакфрутът, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за екзотичния плод. Зрялото дърво произвежда около 200 плода годишно, като по-старите дървета дават до 500 плода годишно. Джакфрутът има плодно тяло, образувано от купчина плодни цветове, съставени от стотици до хиляди отделни цветя, а месестите листенца на неузрелите плодове се ядат. Той се използва често в кухните на Южна и Югоизточна Азия. 

Консумират се както зрели, така и неузрели плодове. Джакфрутът е националният плод на Бангладеш и Шри Ланка. Предлага се по света под формата на консерви, замразени и охладени ястия, както и различни продукти, получени от плодовете, като юфка и чипс. Зрелият плод е сладък (в зависимост от сорта) и по-често се използва за десерти. Консервираният зелен джакфрут има мек вкус и подобна на месо консистенция, поради което се нарича "зеленчуково месо“. Много хора се наслаждават на джакфрут като заместител на месото. Това, което прави джакфрута уникален в сравнение с другите плодове е, че съдържа около 1.7 грама протеин на 100 грама, докато повечето плодове не съдържат практически никакъв протеин.

Този древен плод е полезен за сърцето, може да помогне и в борбата с възпалението. Много често се поднася нарязан в купа, направена от самия джакфрут, и така е готов за консумация. Този масивен плод променя вкуса си между сладък и пикантен, в зависимост от това колко е узрял. Научното наименование на джакфрута е Artocarpus heterophyllus. 

Джакфрутът е плод от тропическо дърво, отглеждан в Азия, Африка и Южна Америка. Принадлежи към същото семейство растения като смокините и черниците. Под дебелата му, неравна зелена кора има жилава жълта плът, която можете да ядете сурова или варена в различни ястия. Но за някои хора джакфрутът не е безопасен за ядене. Ако имате алергия към латекс или брезов полен, избягвайте джакфрут, предупреждават учените. Джакфрутът съдържа много калий, който може да бъде вреден за хора с хронично бъбречно заболяване или остра бъбречна недостатъчност. 

Подобно на много плодове, джакфрутът съдържа малко фибри за здравословно храносмилане и много малко мазнини. 100 грама от този плод съдържат 95 калории, 2 грама протеин, 0,6 грама мазнини и 3 грама фибри. Джакфрутът също така съдържа витамини, минерали и фитохимикали, които имат ползи за здравето. Това е добър източник на: Вит. C, вит. B6, вит. B3, вит. B2, вит.  B9. Освен това е богат на калций, магнезий, калий, фосфор. 

Както вече казахме, джакфрутът е чудесна алтернатива на месото. Той може да  бъде част от здравословна за сърцето диета. Изследванията показват, че консумацията на джакфрут може потенциално да намали риска от сърдечни заболявания. Комбинацията от калий, фибри и антиоксиданти е от полза за здравето на сърцето. Калият се бори с отрицателните ефекти на натрия върху кръвното ви налягане, докато фибрите допринасят за понижаване на нивата на холестерола. Може да помогне в борбата с възпалението, защото има високо съдържание на вит. С, което според проучвания може да помогне за предотвратяване на възпаление. То също така съдържа флавоноиди и лигнани, растителни съединения, които могат да помогнат в борбата с възпалението. 

Всички тези антиоксиданти, открити в джакфрута, предпазват клетките от възпаление и оксидативен стрес, което може да доведе до хронични заболявания като диабет тип 2. Може да помогне и за контролиране на нивата на кръвната захар. Джакфрутът има нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията му не трябва да влияе нивата на кръвната ви захар. Листата му също могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар, ако се консумират на гладно. 

Джакфрутът може да помогне при заздравяването на рани.  Така че този плод има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Известно е, че древните хора са използвали джакфрута като лекарство. Хората са го използвали заради неговите антимикробни и противогъбични свойства. 

Когато джакфрутът е незрял, той има неутрален вкус, който се съчетава добре със солени ястия. Неузрял е подходящ за заместител на месото. Когато узрее, има вкус като други тропически плодове като банани, манго или ананаси. Ако опитвате зрял джакфрут, използвайте го като всеки друг тропически плод. Сервирайте го като здравословен десерт или го добавете към смути. Със своето изобилие от витамини и минерали, джакфрутът може да бъде здравословно допълнение към вашата диета.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Narichat-tozi-plod-zelenchukovo-meso-1993755
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.