Тя заслужава да бъде част от менюто ви | ||||||
| ||||||
Богата е на антиоксиданти – червената леща е богата на антиоксиданти, които се борят с влиянието на свободните радикали, потискат възпалителните процеси и забавят процесите на стареене. Всичко това води до подобряване на здравето и предпазва от възникване на хронични и дигенеративни заболявания. Подобрява работата на сърдечно-съдовата и нервната система – както вече споменахме червената леща е богата на антиоксиданти и затова има благоприятен ефект както върху сърдечно-съдовата, така и върху нервната система. Тя съдържа още и витамини А и В, които намаляват възпалителните процеси в организма, които са основен фактор в развитието на неврологични дегенеративни и възпалителни състояния. Богата е на витамини и минерали – червената леща е богата на калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, витамини от група А и В. Също така тя е богата на протеини и фибри, което я прави изключително подходяща за хората, които тренират редовно, които искат да се отърват от излишните килограми, както и за тези, които имат нужда да контролират нивата на кръвната си захар. Засища за дълъг период от време – червената леща е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати и доставя ценна енергия на организма, която се освобождава в продължение на поне няколко часа. Една купичка червена леща е в състояние да ви засити за дълъг период от време и да притъпи апетита ви, което пък ще ви предпази от похапването на вредна и висококалорична храна между основните хранения. Богата е на фолиева киселина – фолиевата киселина е изключително важна за развитието на клетките, особено за нервната система и особено при бременните жени. Тя е важна както за развиващия се плод в утробата на майката, така и за регенерацията на клетките, тъканите, за правилното делене на клетките и за контрола на хормоналния баланс в организма. Рецепта с червена леща Необходими продукти: 1 чаша червена леща, измита и отцедена; 1 голям лук, нарязан на ситно; 2 скилидки чесън, ситно нарязани; 1 морков, нарязан на ситно; 1 ч.л. доматено пюре; 1 ч.л. кимион; 1 ч.л. куркума; Сол на вкус; Черен пипер на вкус; 1 литър зеленчуков бульон или вода; 2 с.л. зехтин; Сок от половин лимон; Прясно нарязан магданоз за сервиране; Начин на приготвяне: В голям тиган загрейте зехтина на средна температура, добавете лука и чесъна и ги сортирайте до омекване. Прибавете моркова и продължете да готвите за още няколко минути. Добавете червената леща, доматеното пюре, кимиона, куркумата, солта и черния пипер и разбъркайте добре. Прибавете зеленчуковия бульон или водата и оставете да заври, след което намалете температурата и варете на слаб огън до момента, в който лещата стане мека – това ще отнеме около 20-25 минути. Полезна и вкусна КРЕМ супа от червена леща, картофи и моркови Когато лещата е готова, прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Поднесете супата гореща, поръсена с прясно нарязан магданоз. пише actualno.com. |