С какво се храним? | ||||||
| ||||||
Контролът на такива храни се извършва чрез проверки на производствените обекти и чрез вземане на проби храни от търговската мрежа, уточняват от там. През 2022 г. са планувани 304 проби от храни произведени по национални, утвърдени и браншови стандарти. Изследвани са 293 проби, от които са установени 72 несъответстващи проби. От тях: - по Утвърден стандарт "Стара планина“ - изпълнени 78 (99%), като несъответстващите проби са 10 (13%); - по Утвърден стандарт "България“ - взети 88 проби (100%). Несъответстващите проби са 12; - по Браншови стандарт "Лютеница“ – взети 15 проби (94%). Несъответствие е установено в 3 проби; - по Български държавен стандарт за млечни продукти – взети 112 проби (98%). Несъответстващите проби са 47 броя. През 2022 г. са планувани общо 881 броя проби, но са взети 785, като при 105 от тях е установен несъответстващ резултат по отношение на различни показатели, пише Pariteni.bg. Не са изпълнени 7 проби рафинирано слънчогледово масло, за които следва да се използват услугите на външна лаборатория, уточняват от земеделското министерство. Взети са планово проби от суровини и храни от растителен и животински произход за изследване на качествените характеристики на: готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност на храни, храни с хранителни претенции, за наличие на немлечни мазнини вложени в млечни продукти, абсорбирана вода в цели птичи трупове и разфасовки, и маслинови масла. За изпитване са взети 492 проби (при планувани 577 броя), като са установени общо 33 несъответствия по отношение на готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност, немлечни мазнини вложени в млечни продукти, абсорбирана вода в цели трупове от птиче месо. |