Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фотоволтаични системи ще захранват с енергия учебни заведения в Поморие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:09 / 30.09.2010Коментари ()514
©
Общинската администрация в Поморие представи днес пред граждани и журналисти одобрения проект за обновяване на образователната инфраструктура, с който ще бъдат напълно реновирани три учебни заведения в общината. Проектът е по оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 5 852 993 лв с ДДС. С тези пари ще бъдат изцяло реконструирани ЦДГ "Сребърно звънче" в с. Страцин, ЦДГ "Теменуга" в гр. Ахелой и СПТУ и ПГТ по туризъм "Алеко Константинов" в гр. Поморие, определени като най-нуждаещи се от общинския съвет на морския град. Община Поморие е една от седемте български общини, които са спечелили средства по тази програма.

В унисон с последните тенденции за налагане на възобновяеми енергийни източници, в проекта са предвидени фотоволтаични системи и за трите учебни заведения. Така община Поморие ще бъде една от първите в България, която ще приложи комплекс от мерки за енергийна и екологична ефективност в училища и детски градини. Саниране на сградите, смяна на дограма и вътрешни инсталации, обновяване на мебелировката и котелни инсталации ще получат сградите, застъпени в проекта. Ново парково устройство и реновиране на покрива се предвижда за ЦДГ "Теменуга" в Ахелой. Детската градина в село Страцин ще бъде с благоустроено дворно пространство. В проекта е застъпено и изграждането на асансьор за хора в неравностойно положение в СПТУ и ПГТ по туризъм. С това община Поморие остава последователна в стремежа си към по-голяма интеграция на инвалидите и достъпност на околната среда. Напомняме, че община Поморие получи наградата "Няма различие" за 2009 г., организирана от Движението на хората с увреждания като признание за висока социална активност след поредица инциативи в тяхна подкрепа. Професионалната гимназия по туризъм в Поморие ще бъде надградена с още един етаж. Ще бъдат изградени кабинети за отмора на учащи и преподаватели. Училището бе категорично обявено за учебно заведение с най-широка представителност сред учениците в общината. Тъй като туризмът е определящ за обучението и реализацията на децата в региона, от общинската администрация обмислят осигуряването на допълнителни 3 автобуса за извозване на учениците от околността. Според кмета на община Поморие, инж. Петър Златанов, това ще даде възможност за равен достъп на младежите от общината до образование. Така всеки който има желание да учи, няма да бъде лишен от това право, поради липса на финанси за придвижване.

По време на обсъждането на спечеления проект, градоначалникът призна, че това финансиране е глътка въздух за общината и дава възможност за насочване на усилията към други проекти. На срещата присъстваха кметът на село Страцин Хасан Кралъ и кметът на Ахелой Иван Георгиев, които благодариха на общинската администрация. Хасан Кралъ призна, че това ще бъде най-мащабният ремонт на детската градина в с. Страцин от създаването и през 1965 г. до сега. В отговор Петър Златанов заяви, че селекцията на учебните заведения, нуждаещи се от обновяване се прави на база необходимост и не делят нито селищата, нито училищата на важни и маловажни.

Също така община Поморие кандидатства по програма за енергийна ефективност, с която ще бъдат подпомогнати други учебни заведения в региона. Полагат се усилия в посока благоустрояването на селищата като изграждане на пречиствателни станции и включване към канализации. Поради положителния човешки прираст се подготвя и разкриване на нови яслени групи в някои населени места.

В момента общинската администрация подготвя процедура за избиране на изпълнител по проекта за обновяване на образователната инфраструктура. Предвижда се до края на 2010 г. да бъде избран такъв и да се стартират строително-ремонтните дейности. Срокът за реновиране на трите учебни заведения е 16 месеца, като ремонтите ще бъдат изцяло съобразени с учебния процес.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Fotovoltaichni-sistemi-shte-zahranvat-s-energiya-uchebni-zavedeniya-v-Pomorie-195285
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.