Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Намаляват площите, обхванати от напоителни системи в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 17:51 / 28.09.2010Коментари ()603
© Burgas24.bg
Намаляват площите, обхванати от напоителни системи в Бургаско, съобщи Евгени Братанов, директор на "Напоителни системи" - Бургас. В последните няколко години услугите на напоителни системи не се ползват активно, тъй като в региона не се сеят поливни култури, а предимно житни като пшеница, ечемик и слънчоглед, които не изискват напояване.

"Основно напояването е на трайни насаждения особено в Сунгурларския район - Сунгурларе, Славянци, Черница. Там и има повече капково напояване. Изградиха се в последните такива капкови напоителни системи и те се ползват главно за лозя и на трайни насаждения. За последните десет години площите, обхванати от "Напоителни системи" са налели близо десет пъти", заяви директорът на Напоителни системи.

Братанов допълни, че по всяка вероятност тенденцията ще се запази и в бъдеще, тъй като изграждането на системите е скъпо,а и в бургаско цената на водата също е с по- висока себестойност в сравнение с други региони. Кубик промишлена вода за напояване се плаща по 41 стотинки и земеделските стопанства трудно издържат и по тази причина са се ориентирали към култури, които не изискват напояване.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Namalyavat-ploshtite-obhvanati-ot-napoitelni-sistemi-v-Burgasko-194736
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.