Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иззеха стоки с изтекъл срок на годност от детска градина
Автор: Екип Burgas24.bg 16:52 / 28.09.2010Коментари ()540
© Burgas24.bg
Приключиха проверките на храненето организирано в детските градини и ясли на територията на Бургаска област, съобщи  д-р Полина Желева старши инспектор в дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ - Бургас. 91 самостоятелни проверки са извършени от екипите на РИОКОЗ Бургас и 44 съвместни с експерти от ДВСК.Проверявано е храненето в детските градини, кухни -майки детските млечни кухни предназначени за деца от една до три години.

По време на проверките са обхванати всички 135 обекта на територията на областта, посочи Желева. "Следяхме цялата поточност, която е по отношение на технологичния процес, на доставянето на храната в детските заведения, на реализирането на тази храна и съответно на качеството на храната и изготвянето на менютата в детските градини", каза Желева . Издадени са 37 предписания, два акта и една заповед за унищожаване на негодни за консумация хранителни продукти, съобщи Желева. Само в една детска градина е открито фрапиращо нарушение, а именно продукти с изтекъл срок на годност, за които именно е издадена и заповедта за унищожаване. В община Бургас не са констатирани сериозни нарушения, но не такова е положението в градините в областта, каза д-р Желева.

По отношение на качеството на предлаганата храна и на вложените като пълноценност хранителни продукти, от които се нуждае едно дете не може да се каже, че има съществени отклонения защото на територията на община Бургас менюто се изготвя от инструктор по хранене, което предварително се предоставя пред РИОКОЗ и което е разработено по рецептурник на МЗ. Така предварително може да се проследи фактическото хранен за годината на децата. В други общини обаче няма такова централизирано меню, което от една създава предпоставки за разминавания с изискванията и затруднява проверките, посочи Желева.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Izzeha-stoki-s-iztekul-srok-na-godnost-ot-detska-gradina-194712
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.