Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Увеличава се тенденцията за засаждане на площи с рапица
Автор: Екип Burgas24.bg 18:00 / 24.09.2010Коментари ()56607
© Burgas24.bg
Зърнопроизводителите в Бургаско вече са засели площите с рапица, каза  Николай Киров председател на регионалното сдружение на зърнопроизводителите. След това през октомври започва сеитбата на площите с пшеница и ечемик.

"Продължава тенденцията за нарастване на площите с рапица. Дори някои удвояват и площите си. Примерно ако е сял 1000 декара, тази година сее 2000. За сметка на ечемика. Средно за региона добивите от рапица бяха около 200 кг. От декар и се изтъргува се по 60 ст. за килограм, а за декар това е примерно 120 лева грубо. Средният добив на ечемика е около 300 кг. На декар и по 20-22 ст. прави 60-70 лева, а разходите и за двете култури са едни и същи. При рапицата има повишено търсене, добри и стабилни международни цени, защото нефтът има висока цена, а рапицата се използва основно като биогориво. Вече са задължени всички страни да слагат определени проценти биогориво в горивата си. Това води до повишаване на засятите площи с рапицата", обясни Николай Киров.

На въпрос няма ли да се стигне до там, че земеделците масово да предпочетат да сеят рапица вместо зърнени култури Киров каза , че няма такава опасност. "Не може рапица да се сее след рапица, ечемик след ечемик. Има си сеитбооборот. На едно място не може години наред да се сее една и съща култура, защото всяка една култура със своето растение като се развива тя унищожава, или развива определени болести, които са вредни за самата нея ако се повтори. Единствено колегите в Северна България го практикуват за царевицата. Там примерно се сеят постоянно 3-4 години царевица, защото тя е хибридни сортове и издържа, докато ние редуваме пшеница, ечемик, рапица, кореандър, слънчоглед, това е сеитбооборота при нас", каза Киров.

На въпрос как би определил годината за земеделците той определи годината в ценово отношение като добра, но не и като реколта. "Колкото и да звучи песимистично, за нашия, югоизточния регион, не е много добра, защото многото дъждове, след това високите температури, бедната почва в нашия регион, не се показаха такива добри добиви, както в останалата част на страната. Ние за добиви от 450-500 кг. пшеница от декар, както вадят в Северна България, не можем да мечтаем. Ето те имат среден добив около 270-300 кг. от слънчогледа и около 800 до 1000 кг. от царевица. Самите климатични условия в нашия регион тук и слабата почва, слабия хумусен слой, влияят на добивите. Докато в Добруджа имат около метър и нещо хумусен слой, който играе ролята на гъба. Влиза водата, след това тръгва нагоре, а ние като имаме камък, тя водата изчезва", каза Киров. Той обаче бе категоричен, че въпреки, че земеделците в бургаско да не са получили очакваните високи добиви, то поне в ценово отношение годината е била добра.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uvelichava-se-tendenciyata-za-zasazhdane-na-ploshti-s-rapica-193910
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.