Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Какво свинско ядем и от къде идва?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:57 / 15.12.2023Коментари ()1383
©
Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от месото в магазините е българско производство.

"Традиционно свинското по празниците поскъпва, защото потреблението се повишава. Повече от това в момента няма да поскъпне. Последните данни в медиите бяха за около 10% поскъпване", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов.

Гостът отбеляза, че цената много зависи от това в коя търговска мрежа купуваме свинското месо.

Оказва се, че не произвеждаме достатъчно свинско месо, за да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско производство, останалите 60% са внос. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция.

"Предполагам, че БАБХ върши своя работа. Месото е стандартно, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има нужда от повече време да пристигне на пазара. Местното производство може да достави съвсем прясно месо. Българското месо достига много по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не трябва да има потъмняване по краищата, трябва да има приятен мирис", обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няколко компонента обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в почти цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в ЕС, които налагат по-високи изисквания и създават трудности на производителите. Поскъпнал е и транспортът.

"Европа се явява недостатъчно конкурентоспособна спрямо другите континенти по отношение на цената на месото", изтъкна Димитър Михайлов.



Още по темата: общо новини по темата: 232
12.10.2024 »
07.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kakvo-svinsko-yadem-i-ot-kude-idva-1933315
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.