Какво свинско ядем и от къде идва? | ||||||
| ||||||
"Традиционно свинското по празниците поскъпва, защото потреблението се повишава. Повече от това в момента няма да поскъпне. Последните данни в медиите бяха за около 10% поскъпване", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов. Гостът отбеляза, че цената много зависи от това в коя търговска мрежа купуваме свинското месо. Оказва се, че не произвеждаме достатъчно свинско месо, за да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско производство, останалите 60% са внос. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция. "Предполагам, че БАБХ върши своя работа. Месото е стандартно, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има нужда от повече време да пристигне на пазара. Местното производство може да достави съвсем прясно месо. Българското месо достига много по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не трябва да има потъмняване по краищата, трябва да има приятен мирис", обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че няколко компонента обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в почти цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в ЕС, които налагат по-високи изисквания и създават трудности на производителите. Поскъпнал е и транспортът. "Европа се явява недостатъчно конкурентоспособна спрямо другите континенти по отношение на цената на месото", изтъкна Димитър Михайлов. |
Още по темата: | общо новини по темата: 232 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница |