Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Година и половина работили за реставрация на църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 12:42 / 20.09.2010Коментари ()526
© Burgas24.bg
Повече от година и половина работим по проекта за реставрацията на църквата "Свети Йоан Кръстител" в Несебър. Реставрацията е една много трудоемка и отговорна работа. Това каза Ели Кирилова, зам.-кмет на Община Несебър. Църквата е обект от 10 век.

"При този обект имаме проблем с покрива - средновековните византийски църкви са с една много олекотена конструкция, която през времето е доказала своята жизненост и устойчивост. Въпреки това, времето си казва своето, морето и соленият въздух - също. Там имаме задачи по поправка на покрива, възстановяване на стенописи. Идеята ни е този обект да има социален живот като бъде използван за малка концертна зала и да се посещава от туристи. За момента това не е посещаван обект", обясни още Кирилова и допълни, че се изработва проект за реставрация на църквата.

Община Несебър ще кандидатства по проект на МРРБ за реализиране на туристическа инфраструктура. "Имаме и резервен вариант. Ако не успеем да спечелим финансиране, тогава със средства на общината ще извършим два етапа от реставрацията", каза още Кирилова.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Godina-i-polovina-rabotili-za-restavraciya-na-curkvata-Sv-Ioan-Krustitel-v-Nesebur-192785
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.