Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В малките населени места в Бургаско не е сериозен проблемът с липсата на аптеки
Автор: Екип Burgas24.bg 15:39 / 16.09.2010Коментари ()558
© Burgas24.bg
В Бургаско въпросът с липсата на аптеки в малките населени места не стои толкова остро, както в други части на страната. Това каза председателят на Съюза на фармацевтите в Бургас Христо Бургазлиев. "Имаме малки населени места, но в тях съществуват и дрогерии, и аптеки по-малки. Бих казал даже и в Руен доскоро имаше преди година-две този проблем, но сега има две аптеки наоколо", обясни Бургазлиев.

По думите му проблемът за страната съществува, но в Бургас и областта не е толкова сериозен. Според него може да се желае още в района на Странджа. "Но така или иначе въпросът е до финансовата целесъобразност на една такава аптека, затова пък законът дава правото лекарите, които посещават тези малки населени места, да имат възможност по определен списък на Министерство на здравеопазването да отпускат медикаменти на хората, които се нуждаят, т.е. този проблем и да няма аптека е решен по този начин", посочи той.

Бургазлиев обясни, че особено през летните месеци този проблем не съществува, тъй като броят на аптеките значително се увеличава, имайки предвид факта, че Бургас е курортен център. "Зимата аптеките са по-малко на брой. Отново казвам, че законът го е решил така, че личните лекари, обикаляйки, особено в тези малки населени места в Странджа, имат възможност да продават медикаменти, които са разрешени от Министерството", посочи още Бургазлиев. Проблем обаче според него има със снабдяването на лекарства по Здравната каса.

"Там е проблемът, защото тази наредба не разрешава на лекарите да дават такива рецепти - хем да ги пишат, хем да ги изпълняват и затова много често, за съжаление противозаконно, практиката е такава, че лични лекари вземат такива рецепти и ги изпълняват да кажем в някоя аптека с големия град и после ги носят в малкото населено място. Не бих казал, че това е редно, но в момента това е една практика, която я отбелязвам", обясни още фармацевтът.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-malkite-naseleni-mesta-v-Burgasko-ne-e-seriozen-problemut-s-lipsata-na-apteki-192052
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.