Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Грома Холд" направи първа копка на АМ "Русе-Велико Търново"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:35 / 03.12.2023Коментари ()793
Изграждането на първата нова магистрала от 7 години насам започна с първата копка на AM Русе-Велико Търново. Тя бе направена от компанията Грома Холд, която е сред утвърдените лидери в бранша с изградени ключови инфраструктурни проекти в страната.

Първите близо 8 км. от магистралата, която ще свърже северна с южна България са част от 35,4 километровото трасе, което ще се изгради от ДЗЗД "АМ РУСЕ ТЪРНОВО“, в което влизат "Европейски пътища“, "Грома Холд“, "Водно строителство – Благоевград“, "Витез Проспект“ и "Пътпроект 2000“.

"Лот 2 от проекта за изграждане на автомагистралата Русе-Велико Търново включва обхода на гр. Бяла от км 40+640 до км 76+040. Трасето е с четири ленти за движение, с две ленти за аварийно спиране и с предвидена скорост от 120 км/ч. Обходът на гр. Бяла е проблемен участък за безопасността на движението в този район, така че вярваме, че качественото изграждане на новия магистрален път не само ще подобри трафика, но и ще спасява човешки животи“, казва инж. Велик Танушев, ръководител на ДЗЗД "АМ РУСЕ ТЪРНОВО“.

Магистралната отсечка Русе-Велико Търново е част от главен път E-85 и част от Паневропейски транспортен коридор 9, който тръгва от Хелзинки във Финландия и завършва в Александруполис, Гърция.

"Започваме първите близо 8 км. от Лот 2, за които вече има подписано разрешително за строеж. Цялото трасе включва изграждането на 4 пътни възела, 4 виадукта, 1 селскостопански надлез и 3 селскостопански подлеза, предвидени са и отводнителни съоръжения, изграждания и реконструкции на инженерни мрежи“, обяснява Виктор Велев, управител на Грома Холд.

Компанията е водещ партньор в проектирането и строителството на Лот 2, а водещ проектант е "Пътпроект 2000“, представлявана от инж. Любомир Симеонов.

Лично премиерът Николай Денков заедно с регионалния министър Андрей Цеков и зам председателят на НС Росица Кирова се включиха в официалната церемония по първа копка на проекта.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Groma-Hold-napravi-purva-kopka-na-AM-Ruse-Veliko-Turnovo-1919055
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.