Йордан Господинов: Цената на шарана ще се запази, ако има увеличение - то ще е минимално | ||||||
| ||||||
Шаранът е предпочитаната риба за Никулден. Така повелява традицията – да има шаран на трапезата, разказа още д-р Йордан Господинов: "Никулден е един от хубавите християнски празници, който покрай нас, рибарите, го празнуват всички. Шаранът е уважавана, традиционна риба за този празник. Хората искат да го вземат жив, защото така е останало като поверие, че рибата трябва да се занесе жива до вкъщи и там да бъде почистена и т.н. Общо взето живият шаран се търси повече точно за Никулден. Търси се повече люспестия шаран, по-големия, угоен шаран.“ Шаранът, който се предлага в магазините, е изключително и само български, сподели още той, като разказа, че тази година производството е богато и част и от румънския пазар е зает с български шаран: "Имаме достатъчно производство, за да задоволим българския пазар целогодишно и около 1/3 от шарана и 1/2 от пъстървата изнасяме на общоевропейския пазар, например в Румъния и някои други държави. Ние сме малки производители, но сме изключително експортно ориентиран сектор с много добро качество и безопасност на храните, и продаваме и в Европа, и на азиатския пазар.“ Добрата новина е, че рибата за празника ще запази цените си от ежедневието, каза още д-р Йордан Господинов и поясни, че рибата е стоката, която най-малко се е увеличила като цена през последната година спрямо другите хранителни продукти, просто тя запази тренда си. "В големите вериги магазини може да се появи и цена под средно пазарната. Но като цяло цените ще бъдат запазени същите и ако има увеличение, то ще бъде минимално и спекулативно от отделни дребни търговци.“ "Рибата е много бързо развалящ се продукт, така че бих казал, че риба, която са й променени цвета на очите, има слуз по люспите, помътняват хрилете, тази риба не е съвсем прясна. Това не означава, че е развалена. Когато вече корема на рибата се наруши целостта, или се надуе коремът, изскочат й костите, тогава вече рибата е тръгнала да се разваля. Тя променя вкус, мирис. Хората имат опита, особено охладената и живата риба много лесно може да се забележи, ако има някакви промени. Замразената риба е шоково замразена, там нещата са сигурни,“ обясни още д-р Йордан Господинов. Той сподели още, че много от рибовъдите, преработватели и корабособственици от сектора ще получат сериозно финансово подпомагане по Програмата за морско дело и рибарство като обезщетение за щетите, нанесени от войната в Украйна. |
Още по темата: | общо новини по темата: 20 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница |