Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В открития в Некропола на Несебър гроб най-вероятно е погребан мъж със знатно потекло
Автор: Екип Burgas24.bg 14:38 / 09.09.2010Коментари ()882
© Burgas24.bg
В открития в Некропола на Месамбрия гроб най-вероятно е погребан мъж със знатно потекло. Това каза директорът на музей "Старинен Несебър" Петя Кияшкина. За това говори фактът, че в гроба е открита и стригила. Днес в некропола на античната Месамбрия беше открито интересно погребение с кремация, което се датира в края на ІV началото на ІІІ век преди Христа. За урна е използвана бронзова хидрия с апликация, а самата хидрия е била положена в специално изградена за целта каменна гробница. На гърлото на хидрията има положен венец с бронзови листенца с позлата и глинени плодчета, също позлатени. Кияшкина обясни, че хидрията е изключително добре запазена, нуждае се само от малко почистване и реставрация, като надеждата на археолозите е това да се случи възможно по-скоро и в близките месец-два тя да бъде изложена в залите на Археологическия музей в Несебър. Това е петата поред хидрия, която археолозите откриват в Некропола на Месамбрия. Тя обаче е първата, открита при системни археологически проучвания. Три от хидриите са притежание на несебърския музей и те могат да бъдат видени в музейните експозиции в морския град.

Разкопките на Некропола в Месамбрия ще продължат най-вероятно до края на октомври, допълни Кияшкина. В момента там се извършват спасителни разкопки. Трета година продължават проучванията на този терен.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 2
09.09.2010 »
09.09.2010 »
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/V-otkritiya-v-Nekropola-na-Nesebur-grob-nai-veroyatno-e-pogreban-muzh-sus-znatno-poteklo-190333
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.