Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Две икони на Богородица с богата история са изложени за поклонение в катедралния храм
Автор: Екип Burgas24.bg 14:11 / 09.09.2010Коментари ()1162
Две известни икони на Богородица с богата история са изложени от днес за поклонение в Бургас - Кикоската Божия майка и Козелщанската икона. Заедно с тях пристигат и мощи на светците Йов и Амфилохий. Те бяха посрещнати от кмета Димитър Николов и бургаски свещеници, предаде репортер на Burgas24.bg. Желаещите да видят християнските светини и да им се помолят, могат да го направят в катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" до 12 септември.

* Кикоската Божия майка
Произходът на иконата води началото си от Кипър. Според една от версиите, името й идва от названието на вид храст и е свързано с византийската епоха. Друга теория свързва името на иконата с планината Кикос. За нея е писано много от ръката на апостол Лука и от ръката на Божията майка, което знание се предава от поколение на поколение. Светата икона е известна още като пресветата Богородица елеуса /източник на милосърдие/. На нея е изобразена пресветата Дева, държаща Христос с дясната ръка. Кикоската Божия майка се ползва с огромно уважение сред православните народи. През 1576 г. е била покрита със сребърен и златен обков, поправен през 1795 г. Ликът на Богородица е покрит изцяло и никога не се маха, по желание на император Алексий. През 1669 г. александрийският патриарх Герасим се осмелил да приповдигне обкова, за да види лицето на Божията майка, но бил наказан за своето кощунство и принуден със сълзи на очи да проси опрощение от Господа. Според една легенда монасите смъквали покрова на иконата само в период на суша, като предварително я пренасяли на високо място, където отслужвали съответния молебен. Правели това без да гледат нейния образ, който бил обърнат към небето. Съществуват много народни песни, в които се възпява Кикоската Божия майка. Благодарение на нейната сила по време на суша е валял дъжд, бездетни са раждали и болни са оздравявали.

* Козелщанската икона
Козелщанската икона на Божията Майка, изпълнена със състрадание, е дарена на Свято-Николаевския женски манастир в с. Городок, Ровно Киево-Печерската лавра, през януари 2000 година. През периода 1516 - 1730 г. Свято-Николаевският женски манастир е принадлежал на Киево-Печерската лавра. Оригиналната икона донесъл един от придворните на императрица Елизабет от Италия /18 век/. Първото чудо на иконата е от септември 1881 г., когато костите на едно момиче, болно от паралич, се излекуват. Оттогава започва и продължителната почит към тази икона, която лекува различни болести - душевни и физически. Козелщанската икона на Божията Майка е известна с много чудеса, хората най-вече й се молят за благословия на семейния живот на младите двойки.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Dve-ikoni-na-Bogorodica-s-bogata-istoriya-sa-izlozheni-za-poklonenie-v-katedralniya-hram-190323
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.