Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят доклад за финансовото състояние на общинските дружества в Бургас за полугодието
Автор: Екип Burgas24.bg 11:34 / 05.09.2010Коментари ()611
Представят доклад за финансовото състояние на общинските дружества в Бургас за първите шест месеца на 2010 година. Той предстои да бъде разгледан на заседанието на Общински съвет - Бургас. Докладната записка е входирана от заместник-кмета по бюджет и финанси на община Бургас Красимир Стойчев. В началото на 2010 г. във връзка с намаляване негативните последици от финансовата криза общинските търговски дружества предприеха мерки за оптимизиране на разходите си и запазване нивата на работните заплати. Въпреки това през първо шестмесечие на 2010 г. част от общинските търговски дружества все още не могат да преодолеят някои тенденции в икономиката, които се отразяват негативно на икономическите им показатели, се казва в докладната. За шестмесечието общо търговските дружества имат намаление на печалбата от дейността си с близо 13% спрямо същия период на 2009 г. В докладната се посочва, че за част от дружествата първото шестмесечие не обхваща активния период на дейността им. Във връзка със задълбочаването на икономическата криза и липсата на оборотни средства в много сектори на бизнеса се е зародила междуфирмена задлъжнялост. В докладната се обяснява, че основните причини за междуфирмената задлъжнялост са намалената ликвидност, недостигът на оборотни средства, както и недоброто управление на риска от страна на някои от дружествата. "В тази връзка търговските дружества следва да разработят политика за кредитиране на клиентите, която да е насочена към ускоряване на разчетите с тях и намаляване на финансовия риск", пише в доклада.
В търговските дружества със 100% участие на Община Бургас в капитала се наблюдава увеличение на вземанията спрямо първо шестмесечие на 2009 г. с 28%. В лечебните заведения вземанията са увеличени с 84,8%, особено в медицинските центрове и диагностично-консултативните центрове. В търговските дружества с най-висок процент увеличени вземания е "Дезинфекционна станция" ЕООД, следвана от "Хляб и хлебни изделия" ЕООД. Намаление във вземанията се наблюдава в две от търговските дружества -"Бургаски пазари" ЕООД - с 27,8% и "Обреден комплекс" ЕООД - с 9,3%. Ръководствата на тези две дружества са успели да минимизират негативите, произтичащи от икономическата криза. Задълженията във всички дружества са намалени с 1,1%.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Predstavyat-doklad-za-finansovoto-sustoyanie-na-obshtinskite-druzhestva-v-Burgas-za-polugodieto-189379
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.