Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бум на електронни четци и книги
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 05.09.2010Коментари ()727
©
Тази година продажбите на електронни книги за първи път надминаха тези на класическите си събратя в Съединените щати. Пак там миналата година са продадени около 3 милиона електронни четци - устройствата, на които се качват дигиталните четива. Очаква се през 2010 година числото да е двойно по-голямо. У нас тези машинки все още не са добре познати - главно поради слабото им предлагане на българския пазар. Какви обаче са техните плюсове и защо все повече хора на запад ги предпочитат?

Хартията срещу технологиите. Поредният рунд от битката между ново и старо. Специалисти предсказват, че книгите са следващият сектор, след музиката и киното, който ще бъде достигнат от онлайн революцията.

Александър Кръстев - редактор на електронен сайт: "По-лесно е за носене, отчасти е по-лесно и за четене. Разбира се, има си и своите недостатъци - заклетите читатели веднага казват, че им липсва допира на страниците, мириса на прясна хартия, дори на мастило."

Романтиците имат право, но пък елетронните четци си имат много плюсове. Освен че не убиват дървета, те се произвеждат по-лесно, по-бързо, по-евтино. Четците събират цяла библиотека в нещо много леко, супер са за път и почивка, запазват автоматично страницата, на която си, заобикалят цензурата, а батерията им издържа до две седмици. А специалното електронно мастило дори не вреди на очите и не се влияе от светлината.

И все пак традиционалистите с носталгия припомнят, че "къща без книги е като стая без прозорци" и не искат и да чуят за новите тенденции в четенето. Така че вероятно опасенията за смъртта на печатната книга са силно преувеличени. Тя ще си съжителства с дигиталната, както вестниците с онлайн агенциите. А погледнато по-философски: какво всъщност е книгата? Или ако перифразираме твърдението на Оскар Уайлд, няма дигитални и печатни книги, само добри и лоши.

Източник: БНТ



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bum-na-elektronni-chetci-i-knigi-189354
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.