Знаете ли, че преди години хората са смятали, че доматите са отровни? | ||||||
| ||||||
Лекари и аптекари допускат грешка в анализите си, като смятат, че веществото томатин е отровно. Това е така, защото се счита, че е алкалоид, присъстващ в листа и незрели плодове, който има много сходство с беладона, поради което мнозина препоръчват да не приемат като храна. Въпросното вещество томатин може да се получи от листата на доматите и лекува гъбни заболявания при човека, животните и растенията. В някои страни обаче много хора експериментират с доматите и го включват в своите рецепти. Така че, към 1700 година аристократите започнали да ядат домати, но били убедени, че плодовете са отровни. Във Франция пък го смятат за плод афродизиак, поради което започнаха да го наричат "Pomme d'amour". Любопитно е, че първите домати, които са пристигнали в Испания и Италия, не са били червени, жълти. Друг любопитен факт е, че според ботаниката доматът е плод, защото има семена и цъфтящо растение (растението домат). Според кулинарната класификация обач доматът е зеленчук, тъй като има твърда текстура, мек вкус и е съставка за приготвяне на различни ястия. Колкото и странно да звучи, доматът е хем плод, хем зеленчук. Защото това, което слагаме в чиниите си, са плодовете на растението Solanum esculentum, но от кулинарна гледна точка доматите са зеленчуци. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях освен доматите, са патладжаните и пиперът. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове. Може би, не цнаете, че спорът дали доматът е плод или зеленчук стига до съда през 1983 година. В делото американският съд решава, че оттам насетне доматите ще се приемат като зеленчук, а не като плод. Съдията обявява: доматите се числят от научна гледна точка към плодовете, но предназначението им в кухнята е по-важно. |