Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прокуратура предлага да се стартира процедура по възстановяване на собствеността върху Руската църква
Автор: Самуил Иванов 14:40 / 01.11.2023Коментари ()583
© Фокус
Прокуратура предлага да се стартира процедура по възстановяване на собствеността върху Руската църкваТова стана ясно от съвместно изявление на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков и представител на Висшата административна прокуратура, предаде репортер на "Фокус“.

"Проверката е мащабна. В хода й бяха събрани ред материали. Основното, на което сме наблегнали в предложението до министъра на регионалното развитие, е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията към не намираме да е налице  преодолян един дефицит на доказателство за това, че е налично правоприемство между бившото руско царско дипломатическо агентство и сегашното посолство на Руската федерация“, заявиха от прокуратурата.

Те са открили данни за това, че през 1934 година тогавашният министър на въшните работи и вероизповеданията е възложил на свой служител да предаде зданието и неговите принадлежности на тогавашния софийски метрополит.

Не са намерени и документи, че след Втората световна война СССР е изпълнил задълженията си по възстановяване на църквата в резултат на бомбардировките.

Според прокуратурата не открити и доказателства за това, че българската държава тогава е дала разрешение на СССР за собственост върху църквата.

В държавния архив са открити единствено документи (бел. от ред. - крепостен акт), които показват, че Третата българска държава е дарила единствено празно дворно място на руското императорско дипломатическо агентство. Всички останали приложения обаче не са налични.



Още по темата: общо новини по темата: 202
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prokuratura-predlaga-da-se-startira-procedura-po-vuzstanovyavane-na-sobstvenostta-vurhu-Ruskata-curkva-1880119
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.