Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Социалисти отбелязаха 85 години от бягството на 43- та антифашисти от остров Света Анастасия
Автор: Екип Burgas24.bg 13:21 / 29.07.2010Коментари ()723
©
Десетки бургаски антифашисти и социалисти посетиха остров Света Анастасия във връзка с 85 години от бунта и бягството на 43- та революционери от там на 29 юли.

След близо 20 годишно прекъсване Общинският съвет на Българския антифашистки съюз взе решение за ежегодно отбелязване на делото и паметта на антифашистите. Отбелязването на кръглата годишнина бе организирано от общинските ръководства на Българския антифашистки съюз, съвместно с Българската социалистическа партия, Партията на българските комунисти, Земеделски съюз Александър Стамболийски, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Подвигът на тези мъже е един от върховете в борбата срещу фашистката дискатура в Бургаския край и народната памет продължава да пази спомена за него, каза в словото си пред Димитър Стоянов, председател на Общинския съвет на БСП Бургас. За нас подвигът на политзатворниците е и едно предупреждение за опасностите пред днешната демокрация, заяви още той. Според Димитър Стоянов само познавайки историята ние можем да избегнем капаните на бъдещето.

От името на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. полковник Кирил Куртев запозна присъстващите с историята на острова и делото на антифашистите.

По- късно с едноминутно мълчание бе почетена паметта им.

Бургаските антифашисти и социалисти поднесоха венци и цветя на мястото на паметната плоча, която е била свалена през годините на демокрация и прибрана в музея.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Socialisti-otbelyazaha-85-godini-ot-byagstvoto-na-43-ta-antifashisti-ot-ostrov-Sveta-Anastasiya-181051
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.