Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Заловени са трима гръцки бракониери с 333 килограма бяла мида
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 29.07.2010Коментари ()370
© Burgas24.bg
Трима гръцки бракониери на мида са хванати при рутинна проверка на служители от Управление на полицията гр. Елхово, предаде репортер на Burgas24.bg. Органите на реда спират опел "Вектра" с гръцка регистрация KBE-1246 и откриват в автомобила голямо количество чували с бяла пясъчна мида. Служителите на УП Елхово веднага сигнализират на инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Ямбол, които отиват на място. Гръцките бракониери са задържани и са признали, че мидата е уловена в Черно море на 3 км. южно от Созопол и то само за 3 часа. Бракониерите са добили мидата чрез драгиране.

На тримата нарушители са съставени 7 акта по Закона за рибарството. Те ще трябва да платят глоби за добив на миди без разрешително за стопански риболов, за риболов със забранени от закона уреди и за улов на маломерни видове. Наложената финансова санкция на човек е близо 4 000 лв. Така тримата гръцки бракониери ще трябва да заплатят общо 12 000 лв. При проверката са конфискувани и три драгиращи уреда на бракониерите.

333-те килограма мида са прибрани в хладилни камери от инспектори на ИАРА Бургас и са транспортирани до Созополския залив, където мидата е върната във водите.
Един от гръцките бракониери Нури Амет Оглу е стар познайник на инспекторите от ИАРА, тъй като от 2008 г. до сега е залавян от инспекторите на ИАРА поне 3 пъти.
От началото на годината това е втори подобен случай на контрабанден улов на бяла пясъчна мида. През май, инспектори от ИАРА Бургас задържаха 4-ма гръцки бракониери по време на незаконен улов на бяла мида до къмпинг "Златна рибка", край Созопол.

Бялата пясъчна мида е деликатес в южната ни съседка и е хит сред бракониерите и контрабандистите. Тримата заловени гръцки бракониери са от област Ксанти и са пристигнали в Бургаско, примамени от богатите находища на бяла пясъчна мида. Този морски вид живее заровен под повърхността на пясъчното дъно и за да се извади трябват специални съоръжения. Според българското законодателство използването на дънни тралове и драги за добив на миди и улов на риба е абсолютно забранен, но високата цена на тази мида в Гърция /около 26 евро за килограм/ я прави привлекателна за бракониерите, заради реализирането на бърза печалба.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Zaloveni-sa-trima-grucki-brakonieri-s-333-kilograma-byala-mida-181030
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.