Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Община Несебър: Виновни за проблема с "Делфинариума" са "ДЕЛА"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:27 / 21.07.2010Коментари ()637
Войната по медиите между партия ДЕЛА и Община Несебър продължава с пълна сила. От общината днес разпространиха поредното съобщение, като обвиняват ДЕЛА в главни виновници за проблема с Делфинариума. Публикуваме цялото прессъобщение:

Главният виновник за опитите да бъде поставена Община Несебър "на колене" и да бъде принудена да финализира сделката за терена от 20 дка в Стария град на "Феста Холдинг" АД, като заедно с това изплати и обезщетения за пропуснати ползи и щети е именно бизнес партията ДЕЛА на олигарха Чавдар Александров.

Недопустим политически и чисто човешки цинизъм е разпространената информация на корпоративната група, в която отново се отправят напълно безпочвени и клеветнически твърдения срещу кмета на Община Несебър и останалите общински съветници. Напъните на ДЕЛА да се изявяват по всякакви поводи и да се "отъркват" в актуалните събития са карикатурни и грозни. Истината е, че партия ДЕЛА в продължение на 2 г. практически пречеше на общината да спаси земята на полуострова, под маската на демагогски изявления, че иска "разваляне на сделката и връщане парите на "Феста Холдинг".

За сетен път повтаряме, че със свое решение още от 2007 г. Общинският съвет е пожелал да бъде развалена сделката и кметът е поел този ангажимент. ПРЕЧКАТА БЕ, ЧЕ РАЗВАЛЯНЕТО НА ЕДНА СДЕЛКА, ДОРИ И ПОРОЧНА, НЕ ЗАВИСИ ОТ ЖЕЛАНИЕТО САМО НА ЕДНАТА СТРАНА /В СЛУЧАЯ ОБЩИНАТА/. "ФЕСТА ХОЛДИНГ" КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗА ПОДОБНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ И ЗАВЕДЕ ДЕЛА СРЕЩУ ОПИТИТЕ ДА БЪДЕ РАЗВАЛЕНА СДЕЛКАТА И ДА СИ ПОЛУЧИ ПАРИТЕ ОБРАТНО. СЪДЕБНИТЕ БИТКИ БЯХА СПЕЧЕЛЕНИ ОТ ФИРМАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ОТ ТОВА СТАНА ЯСНО, ЧЕ СДЕЛКАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗВАЛИ ЕДНОСТРАННО! В ТАЗИ ВРЪЗКА ПАРТИЯ "ДЕЛА" СЪДЕЙСТВА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СТАТУКВОТО "ФЕСТА" ДА ПРИТЕЖАВА 1/5 ОТ ПОЛУОСТРОВА, ДОКАТО КМЕТЪТ НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ТЪРСЕХА НЯКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ ФИНАЛИЗИРАТ СКАНДАЛНАТА ПРОДАЖБА И ДА ЗАПАЗЯТ СОБСТВЕНОСТТА НАД ТЕРЕНА ОТ 20 ДКА В СТАРИЯ ГРАД.

Преговорите за замяната на терена в Стария Несебър бяха изцяло, с цел да бъде спасен историческия полуостров от мащабно строителство, което неминуемо ще застраши статута на Несебър, като град-паметник под егидата на ЮНЕСКО. Спекулациите от ДЕЛА за "загуба" на Общината от сделката за 20 дка срещу 11 в новия град, бяха също абсолютно неверни и манипулативни. Според устройствените планове теренът на полуострова, притежаван от "Феста Холдинг" в момента има повече показатели за застрояване от терена, който им се предложи от Общината. Въпросните 11 дка попадат в брегоукрепителна зона и от тях могат да бъдат застроени едва 5 дка по тази причина.

Решението да бъде свикана извънредна сесия на ОС и да се настоява от Кмета да бъде сезирана ВКП и съответните държавни институции за обследване на цялостната процедура по сделката, е поради станалата вече недвусмислена позиция на акционерното дружество, че от "Феста" не желаят каквото и да е друго, ОСВЕН ПРИДОБИВАНЕ НА 20 ДКА В СТАРИЯ НЕСЕБЪР, ЗАЕДНО С НЕУСТОЙКИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ КМЕТЪТ Е ОТКАЗАЛ ДА ФИНАЛИЗИРА СДЕЛКАТА, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ РЕШЕНИЕ НА ОС. Това е позицията на Община Несебър по въпроса за даването на процедурата по продажбата на Прокурор.

Опитите за проваляне на предложението за замяна на 20 дка в Стария Несебър за 11 дка във вътрешността, ОБСЛУЖИХА ЕДИНСТВЕНО И САМО ИНТЕРЕСИТЕ НА "ФЕСТА ХОЛДИНГ", НО НЕ И ТЕЗИ НА ОБЩЕСТВОТО. Това поражда сериозни съмнения за съвместни и организирани действия на съветниците на ДЕЛА и "Феста Холдинг", с цел запазване на първоначалното положение и встъпването на фирмата в крайна сметка като собственик на терена. Позицията на ДЕЛА беше идеалното алиби на "Феста Холдинг" АД, за да се откаже от едно предложение на Общината за замяна, което не беше желано от нея от самото начало.

Едно бъдещо мащабно разследване, за проиграването на част от едно от най-ценните кътчета на България, е нужно да провери евентуалното съучастие на представители на частната бизнес партия, в осъществяване на намеренията и плановете на "Феста Холдинг" да придобие окончателно собственост над Несебърския полуостров и извърши там каквато и да било дейност. Съветниците от ДЕЛА се легитимираха, като пряко засегнати от позицията ни да дадем сделката на Главния прокурор. На принципа: "Крадецът вика: Дръжте крадеца!" се правят жалки опити да се прехвърли отговорността върху тези, които поеха тежката мисия да спасят световното богатство "Стар Несебър" от инвестиционни намерения.

Внушенията, че теренът от 20 дка на полуострова е непотребен и едва ли не няма никаква стойност, тиражирани от тази партия, са красноречиви и говорят сами по себе си! И за децата е ясно, че това е повече от абсурд, а "Феста Холдинг" АД е предприела всички действия пред НИПК за финансиране на археологически проучвания и бъдещо освобождаване на терена за строителна дейност.

Въпреки намеренията на "Феста Холдинг" АД и подпомагащите действия на съветниците от "ДЕЛА", Кметът на Несебър Николай Димитров няма да финализира сделката и да предаде собствеността на 1/5 от Стария град на частната фирма, докато не бъде извършено тотално разследване от ВКП, по отношение на прозрачността, законността и целесъобразността на продажбата на земята през 2005 г.




Още по темата: общо новини по темата: 41
18.02.2011 »
16.02.2011 »
14.10.2010 »
14.10.2010 »
14.10.2010 »
28.09.2010 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Obshtina-Nesebur-Vinovni-za-problema-s-Delfinariuma-sa-DELA-179090
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.