Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Михаил Неделчев за насилието над жени: Това са из-ро-ди, това е живуркане чрез агресията
Автор: ИА Фокус 16:51 / 09.08.2023Коментари ()945
© БГНЕС
"Начинът, по който изглеждат тези момчета с напомпани мускули, с едни страшни бради, които всички си приличат, като един си приличат. И които са си написали на бицепсите “Свобода или смърт", което за мен е абсолютно кощунствено, това “Свобода или смърт", така е наречен знаменитият вестник, който Яворов прави в Македония, в планините на Македония с участието на Гоце Делчев, под наблюдението на Гоце Делчев. Това е клеветническо, това е кощунствено, ти да си напишеш на бицепса и след това да биеш по този начин момиче, да го режеш и не знам си какво си. Тези хора трябва да се замислят, ти си изрод, това са изроди, из-ро-ди! Изроди в най-конкретния смисъл на думата изроден, напуснал рода си". Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев.

Той коментира зачестилите случаи на садистично насилие в битовата престъпност, които предизвикват въпроси за ценностите на младите българи и откъде ги формират. Визираме случая с нарязаната с макетно ножче Дебора, която се наложи да получи 400 шева по тялото си. Според проф. Михаил Неделчев в главите на тези момчета няма нищо друго освен желание за някакъв вид разправа.

"Аз не се чувствам изроден, както и моите приятели не са изродени, както и моите близки с които живея, и дъщеря ми, и жена ми, и т.н., въобще не са изродени, те всички четат книги, всички се занимават с други неща. Това е някаква друга България, въпросът е, че тази България я има, тази изродената България я има. Не бих казал, че тя е мнозинство, по-скоро мнозинството е някак си блатно, неутрално, дремещо и т.н. Но тези момчета, най-вече момчетата, с тези бицепси напомпани, които на 30 и няколко години се спихват, разбира се, защото те престават да си поддържат телата. Всички тези изроди, те са изроди в последна сметка, защото в главите им няма нищо друго, освен желание за някаква разправа, желание за някакви двубоища. Но ние виждаме, че това става и по света. Ето, това, което се е случило, да кажем в Гърция онзи ден, с тези хърватки уж, доста по-културната Хърватия, начинът по който там е убито едно момче, начинът по който 80 и няколко т.нар. фенове са участвали в тези побоища и пр., показва, че това е една тенденция, която не е само българска тенденция, за съжаление", коментира още той.

Според проф. Михаил Неделчев би ни спасило това да нарасне броят на хората, които съзнателно участват в живота, а не просто го живуркат чрез агресията.

"Защото това е живуркане през агресията, това е минималистично. Много е лесно да си побойник, много е лесно, когато вървиш по улицата да вървиш така,ч е да не даваш път, както е нормално, на по-възрастните, на дамите, на по-слабите и т.н. Напоследък, за съжаление, съвсем-съвсем млади хора, направо деца, буквално не ти дават път, те минават през теб, ще те прегазят, т.е. това се разпростира и върху най-новите поколения. Едно време, боже Господи, естествено, че ние давахме път, ставахме на крака, когато влезе възрастен човек в една стая и т.н. и т.н., което е съвсем нормално, това са нормални жестове, нормално поведение. Трябва да сме нормални, просто трябва отново да вървим към нормалността", каза още той.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 219
29.08.2024 »
05.08.2024 »
31.07.2024 »
30.07.2024 »
11.07.2024 »
02.07.2024 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Mihail-Nedelchev-za-nasilieto-nad-zheni-Tova-sa-iz-ro-di-tova-e-zhivurkane-chrez-agresiyata-1782896
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.