Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекарите по морето не работят с касата, само платено
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 18.07.2010Коментари ()519
© Burgas24.bg
Всички лекарски кабинети в големите курорти са частни и при тях прегледа се заплаща солидно, показа проверка на екипа на ТВ Европа във Варна. Ако почивате в района може да получите безплатна лекарска помощ единствено в болницата в морския град. За целта трябва задължително да носите здравноосигурителната си книжка.

Ако джи пито поиска по-голяма сума от 2,40 лева колкото е потребителската такса може да заведете жалба срещу него. Подробностите в следващия репортаж.

Последното нещо, което българите се сещат да вземат със себе си, когато отиват на море е здравноосигурителната си книжка. Тя обаче се оказва крайно необходима, ако ви се наложи да ползвате лекарска помощ.

Добринка Христова - НЗОК-Варна: "Когато отсъства за месец - и това обикновено е, когато е в командировка или на почивка, със здравноосигурителната си книжка може да се обърне към всеки един общопрактикуващ лекар, сключил договор с касата."

От касата не изключват да има случаи в които лекар може да си поиска по-голяма сума за прегледа от потребителската такса която е 2,40 лв.въпреки че носите здравна книжка. В такива случаи експертите съветват задължително да изискате касова бележка с която може да заведете жалба срещу рекетиралия ви лекар. Не така стоят нещата в големите курорти, където лекарските кабинети са частни, не работят с касата и при тях услугите са плащат солено.

Веселин Балкански - директор на РЦЗ-Варна: "Те наемат кабинети и помещения за които плащат доста големи наеми, и ако тези лекари работят по цените, които заплаща нашата здравна каса за един преглед, ще се окаже много нерентабилна дейността им през курортния сезон."

Лекарите по курортите работят само с чужденци - те имат застраховка, а застрахователните компании предварително са договорили как да бъдат обслужвани техните клиенти и на какви цени.

Д-р Христо Краевски: "Тези, които идват без застраховки заплащат по определен ценоразпис, който е виден и после им се издават международно признати документи. За българите лекарите по курортите имат преференциални цени-те заплащат 70 процента по-малко от цената за чужденец."

"Центърът няма сключен договор със здравната каса и навсякъде това е написано. Прегледът за българин в нашия център е 30 лева."

От министерството на здравеопазването сега работят по предложението курортните комплекси да бъдат включени в здравната карта. Ако това се случи те ще са със статут на курортни селища и ще има лекарски практики, работещи със здравната каса.

Източник: Ekipnews



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Lekarite-po-moreto-ne-rabotyat-s-kasata-samo-plateno-178138
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.