Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прокуратурата иска разваляне на споразумението с Митьо Очите
Автор: Екип Burgas24.bg 17:09 / 16.07.2010Коментари ()2102
© Burgas24.bg
След като през април се споразумя за втори път с несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, сега прокуратурата иска от Върховния касационен съд да развали договорката й.

През април Желязков получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари. Две години по-рано пак след споразумение с прокуратурата той получи присъда от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. При втората му сделка с правосъдието Бургаският окръжен съд постанови, както е по закон, че Митьо Очите ще излежи по-дългата от двете присъди - 4 години и 10 месеца.

Два месеца по-късно обаче от прокуратурата са се сетили, че законът позволява на съда при определяне на общото наказание за няколко престъпления да увеличи най-тежката присъда с една втора. Това означава, че Митьо Очите можеше да остане в затвора за 7 години и 3 месеца.

Главният прокурор Борис Велчев е изложил този аргумент до Върховния касационен съд с молба споразумението да бъде отменено. Мотивите му са, че наказанието от 4 години и 10 месеца затвор е "явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".

Скоро след оспорваната сега от прокуратурата сделка с Митьо Очите Велчев изрази принципната си позиция за споразуменията: "Споразумението е начин да решим делата бързо, ефективно и окончателно, спестявайки твърде много усилия, време и средства на държавата".

В отговор на въпрос дали споразуменията гарантират справедливост, тъй като при тях наказанията са по-леки, той заяви: "Тези актове се одобряват от съда, а не се подписват самоволно от прокуратурата, той преценява тяхната законност и съответствие с морала."

По закон споразумението се подписва между прокурора и обвиняемия, а след това се одобрява от съда. Съдът може да предлага промени в договорката, но не може да ги налага.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 78
30.03.2024 »
26.05.2023 »
11.04.2023 »
11.04.2023 »
28.10.2022 »
12.09.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Prokuraturata-iska-razvalyane-na-sporazumenieto-s-Mityo-Ochite-177922
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.