Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Прокуратурата разглежда случая с простреляните горски от бракониери
Автор: Екип Burgas24.bg 15:00 / 14.07.2010Коментари ()693
©
Директорът на РУГ - Бургас Румен Желев разказа за инцидента, за който Burgas24.bg писа преди няколко дни, когато невъоръжен горски стражар бе прострелян и ранен от бракониери заради диво прасе. Инцидентът се разиграл в късния следобед в събота на територията на горско стопанство Айтос.

Сигналът за бракониери е бил подаден в Районното управление по горите от достоверен информатор- сподели директорът на РУГ Бургас Румен Желев. На мястото са изпратени двамата горски стражари, които са невъоръжени. Натъкват се на група от 8-10 ловци. Горските ги виждат като напускат територията на охраняваното от тях горско стопанство и навлизат в друго във Варненска област. След час групата се връща, вече натоварена с бракониерския улов.

Горските правят опит да ги спрат и проверят, но бракониерите- всичките от селата Припек, Мрежичко и Подгорица тръгват да бягат. След гонка горските ги настигат. Тогава трима от групата се обръщат виждайки че ще бъдат настигнати и насочват оръжие срещу служителите. Проехтява изстрел. Единият от горските се хваща за лицето, ударен от вълна от изстрела. Заради това те се отказват от неравностойното преследване.

Търсят начин да намерят обхват на телефоните за да извикат полиция на подкрепление. Едва в колата Христо Георгиев- горски стражар усеща парене на крака. Тогава разбира че е прострелян. Днес самият той разказва че срещу него е стреляно с боен патрон 13 нули за диво прасе с 9 сачми вътре.

Полицията задържа бракониерите, начело с ръководителя на ловната дружинка, регистрирана в село Припек община Айтос. Правят правят пълни признания. Показват мястото, където са убили дивото прасе. Това не е първото им нарушение. Оказва че се от години бракониерстват и на територията на Варненска област. През 2005 години имената на голяма част от тях са замесени отново в подобен инцидент.

По закон ги чака 3 години лишаване от право на лов. Случаят е предаден на прокуратурата, защото има престъпление.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Prokuraturata-razglezhda-sluchaya-s-prostrelyanite-gorski-ot-brakonieri-177368
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.