Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Драстично увеличиха глобите за замърсяване на околната среда
Автор: Екип Burgas24.bg 11:38 / 14.07.2010Коментари ()735
© Burgas24.bg
От 1 юни тази година са в сила изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците, предаде репортер на Burgas24.bg. Направените промени предвиждат драстично завишаване на глобите и санкциите за замърсяване на околната среда с различните видове отпадъци - битови, строителни, масово разпространени, излезли от употреба моторни превозни средства, отпадъци от опаковки.

Община Бургас припомня, че контролното й звено /еко-инспектори/ към Дирекция "Опазване на околната среда" извършва непрекъснат контрол чрез проверки на граждани и юридически лица. При констатиране на нарушения се съставят актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които се издават наказателни постановления.

* Кои са най-често срещаните нарушения, какъв е размерът на предвидените "финансови" наказания и какво трябва да знаем, за да не бъдем глобени?

- При извършване на ремонти в домовете си, бургазлии трябва да транспортират строителните отпадъци за своя сметка до депото за СО в к-с "Меден Рудник", до Магазин "Mr. Bricolage".
- Гражданите следва да предават излезлите от употреба моторни превозни средства в център за разкомплектоване.
При констатиране на нарушения, глобите са в размер от 300 до 1000 лв.; за еднолични търговци и юридически лица започват от 1400 лв. и може да стигнат до 20 000 лв.

Най-често срещаните нарушения са:

- Изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места - основно строителни отпадъци и земни маси;
- Често се извършва нерегламентирано изгаряне на отпадъци;
- Транспортират се строителни отпадъци и земни маси без разрешение или регистрационен документ /направление от Община Бургас/;
- Изхвърлят се опасни или производствени отпадъци на неразрешени за тази цел места;
- Не се предприемат необходимите мерки за осигуряване на разделно събиране и третиране на батерии и акумулатори;
- Извършва се продажба на портативни батерии и акумулатори, но не се предоставя място за събиране на негодни за употреба портативни батерии и акумулатори на територията, на която се извършва продажбата /касае всички магазини, в които се продават батерии/.

Новост е, че Законът за управление на отпадъците постановява, че не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба до 500 лв. или имуществена санкция до 2000 лв. включително.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Drastichno-uvelichiha-globite-za-zamursyavane-na-okolnata-sreda-177295
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.