Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Петрол продава 200 бензиностанции на Газпромнефт
Автор: Екип Burgas24.bg 07:15 / 11.07.2010Коментари ()1976
© Дневник
Един от водещите дистрибутори на горива в България - "Петрол", собственост на притежаваната от Митко Събев и Денис Ершов "Петрол холдинг", е в напреднала фаза на преговори за продажбата на 200 атрактивни бензиностанции с руската петролна компания "Газпромнефт", част от нефтогазовия гигант "Газпром". Това разкриха източници, запознати с хода на разговорите между двете страни, пожелали анонимност.

Анализаторите и конкурентите в сектора също очакват влизането на "Газпромнефт" през мрежата на "Петрол". Сделката се очаква да се финализира най-късно до средата на следващата година, а от българската компания се надяват цената й да бъде в рамките на 200 - 300 млн. евро.

До редакционното приключване на броя от "Газпромнефт" не отговориха на изпратените от "Дневник" въпроси. "Единственото, което мога да кажа, е, че преговорите продължават", коментира изпълнителният директор на мажоритарния собственик "Петрол холдинг" и член на управителния съвет на "Петрол" Орлин Тодоров.

Според източниците на "Дневник" преговорите по продажбата на активите на "Петрол" са в напреднала фаза, като голямото предизвикателство е договарянето на цената. Очакванията на продавача и купувача засега се разминават значително при първоначалните им оферти - съответно 800 и 100 млн. евро.

"Всички очакват сделка на "Петрол" и "Газпромнефт". Струва ми се невероятно обаче да се постигне цена от 200-300 млн. евро", коментира изпълнителен директор на една от големите конкурентни вериги на пазара.

Допълнителна трудност в процеса на преговорите е възникналият сериозен скандал между основните акционери в "Петрол холдинг" Митко Събев и Денис Ершов, в основата на който стоят спорове за пари. Той доведе до отстраняване на изпълнителния директор на "Петрол" Цветан Димитров заради "доказани нарушения на финансовата дисциплина".

Според анализаторите обаче стратегическите планове за развитие и на двете компании предопределят сделката да се реализира. "Тя е логична. "Петрол" няма бъдеще само като верига бензиностанции и без рафинерия зад гърба си", коментира Константин Абрашев, портфолио мениджър в "Бенчмарк асет мениджмънт".

Ако сделката се реализира, руският енергиен бизнес на практика ще контролира повече от една трета от продажбите на горива в България.

Източник: в. "Дневник"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Petrol-prodava-200-benzinostancii-na-Gazpromneft-176535
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.