Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Несебър "изнесе" традиционния празник на хляба в Оризаре
Автор: Екип Burgas24.bg 15:15 / 08.07.2010Коментари ()505
Множество красиви погачи, различни хлебни изделия и собственоръчно направени домашни пити от цялата община Несебър бяха подредени на едно място - пред кметството в с. Оризаре вчера вечерта. Поводът бе отбелязване на традиционния празник на хляба, който тази година общинска администрация реши да организира извън пределите на града. Изборът на Оризаре за домакин на проявата бе, че китното и живописно селище е известно с плодородието, чернозема и трудолюбието на хората си. Празникът събра жители и гости на града, които оцениха вкусовите качества на разположените на дълга трапеза апетитни хлебни изделия.

Малко преди това кметът на община Несебър Николай Димитров приветства събралото се множество с думите:"Българските народни традиции и вярвания ни учат, че с хляба започва и свършва човешкият живот и че по-ценно и по-важно от него няма...Основно място на трапезата ни заема хлябът. Ние го ценим и за нас той е свещен, защото в него се крие силата на народа. Затова и днес сме се събрали да отдадем своята почит и уважение към насъщния и нека не забравяме - каквито и да сме, каквото и да правим, че никой не е по-голям от хляба.". Поздравителни обръщения направиха още Благой Филипов, председател на ОбС-Несебър и Ели Кирилова, зам.-кмет по "Култура, образование и международно сътрудничество".
Културната проява започна с благослов за хляба, а млади и стари, местни и туристи, изразиха уважението си към насъщния. След това събитието продължи с празничен концерт, в който взеха участие детски фолклорен състав при читалище "Зора" - с. Оризаре, фолклорна група "Българка" при читалище "Яна Лъскова" - Несебър, ансамбъл "Слънчев бряг", а хоровода поведе известният народен певец Данислав Кехайов с оркестър "Сакар".

Сред официалните лица, освен кмета на Оризаре - Неделчо Недялков, бяха зам.-кметовете от община Несебър Виктор Борисов, Янаки Стоянов, Лазар Япаджиев, секретарят на общината Стойко Стоянов, кметът на с. Кошарица Павел Павлов. В множеството, събрало се да уважи празника на хляба, се забелязваха общински съветници и представители на общинска администрация.

След като постави началото в Оризаре, община Несебър ще организира подобни празници и в другите селища на територията си. Така ще изнесе културният календар и във вътрешността на общината, ще се разработват и нови туристически продукти. Предстоят празници на младото вино в Гюльовца, празник на гроздовата ракия в Тънково, празник на суджука в Кошарица. С това към традиционните селски събори ще се прибавят и нови, които да разкрият облика на селището, а също така и характера, и душата на българина.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-iznese-tradicionniya-praznik-na-hlyaba-v-Orizare-176026
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.