Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проф. Донка Байкова: През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни
Автор: Екип Burgas24.bg 11:53 / 18.07.2023Коментари ()905
©
В такъв горещ период трябва да подпомогнем нашите физиологични потребности и процеси. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Центърът на терморегулацията се намира в междинния мозък, обясни тя. Човешкият организъм се справя с горещините чрез излъчване на топлината от тялото чрез изпотяване и изпарение на потта. "Това означава загуба на вода, соли, малко въглехидрати и витамини“, обясни специалистът.  

Препоръчителното количество течности през зимния период е 30 мл на килограм телесно тегло, но през летните месеци то трябва да достигне до 50 мл.  

Проф. Байкова препоръча да не се излиза в най-топлите периоди от деня между 11.00 и 17.00 часа, ако не е наложително. В този диапазон законодателството е уредило активна трудова дейност на открито да не се извършва, отбеляза тя.  

Важно е преди да се излезе навън, организмът да бъде подготвен с поне 700 мл изпита вода. Разликата между помещение с климатик и температурата на околната среда не трябва да е повече от 8 градуса, подчерта проф. Донка Байкова. "Когато вече сме навън, на всеки половин час, най-много 45 минути да подкрепяме организма си с половин литър вода. Жаждата е закъснял симптом от обезводняването“, предупреди проф. Байкова.  

Алкохолът има диуретично действие, т.е. от организма се излъчват допълнителни течности, подчерта проф. Байкова. "Не е препоръчително в най-горещите часове да пием алкохолсъдържащи напитки. Възстановяване на физиологични загуби чрез бира може да има само и единствено ако тя е придружена от същото количество вода“, обясни тя.  

През горещините е препоръчителна консумацията на нискокалорийни храни. Мазните храни са носители на много калории и са енергийни източници. "В тялото ни ще се образува топлина, която трябва да излъчим по някакъв начин, за да регулираме температурата на тялото си. Ето защо е важно храните да бъдат леки. През този период организмът ще се лиши и от своите излишни мазнини. През топлите периоди на годината сваляме поне два-три килограма“, уточни експертът. 

Важно е загубата на витамини чрез потенето да бъдат компенсирани с много пресни плодове и зеленчуци, допълни проф. Байкова. Консумацията на месо трябва да е умерена – нетлъсто свинско месо, пилешко, заешко. Добре е да се наблегне на рибата, допълни специалистът по хранене.  

При топлинен удар или прилошаване заради горещините пострадалият трябва да бъде пренесен на хладно място и да бъде охладен чрез студени компреси и вода.  

Децата са по-уязвими от възрастните, тъй като тяхната терморегулация не е в състояние да се приспособи толкова лесно към околната среда. Лицата над 65-годишна възраст също са с понижени адаптивни способности. "Това са рисковите групи от населението, както и хората, които приемат лекарства“, посочи гостът.



Още по темата: общо новини по темата: 1107
27.06.2024 »
05.02.2024 »
30.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Donka-Baikova-Prez-goreshtinite-e-preporuchitelna-konsumaciyata-na-niskokaloriini-hrani-1756825
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.